НОСИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА "КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ" ЗА ПРИНОС В ДЕТСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ ЗА 2020 ГОДИНА

...
24.09.2020 / 07:01

В Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2020г. с председател – Луизина Савкова главен експерт – дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности” в Министерство на културата, обяви носителите на наградата в различните категории:

 

В категория „За цялостен принос“ – наградата тази година не се присъжда, в категория „автор“ – наградата се присъжда на Марин Трошанов, в категория „Илюстратор“ – на художничката Катина Пеева, в категория „Издателство“ – издателство „Кибеа“.

 

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр. Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория “Автор”

 

МАРИН ТРОШАНОВ

 

Марин Трошанов е роден на 24 май 1984г. в гр. Бургас. Завършва магистратура по Международни отношения в СУ „Св. Климент Охридски” и втора, по Бизнес администрация. в Университета в Шефилд /Англия/. В момента ръководи хора, ресурси и проекти в голяма IT компания. Като блогър, писател и сценарист на свободна практика работи върху различни фантастични и публицистични произведения. Заедно с художника Петър Станимиров създава комикса „Дамга” спечелил наградата за най-добър традиционен комикс на Международен фестивал на комикса в гр. Белград (2012).

 

Издал е трилогията фентъзи романи: „ЛАМЯ ЕООД” (2016), „ЛАМЯ ЕООД 2 - Освобождение” (2017) и „ЛАМЯ ЕООД 3 - Сблъсък” (2019).

 

Носител е на Литературната награда „Перото” в категория „Детска литература” (2019).

 

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2020г., я категория „Автор” му се присъжда за книгите „Роботът Чапек на планетата с трите слънца” и „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката” от поредицата „Роботски приключения” издадени през 2019г. Книгите са създадени в творчески тандем с художника Петър Станимиров.

 

Категория “Илюстратор”

 

КАТИНА ПЕЕВА

 

Катина Василева Пеева е родена в гр. София през 1980г. През 2006г. завършва Сценография за куклен театър в НАТФИЗ, София. През следващите години работи като куклен сценограф, аранжор, илюстратор, художник и дизайнер.

 

От 2009 г. работи като 2D художник в Bon Art Studio, От 2009 г. до 2014г. е и асистент на проф. Майа Петрова, в специалност „Сценография за куклен театър” в НАТФИЗ "Кр. Сарафов”.

 

В творческата си биография има вече 5 самостоятелни сценографии на постановки и 8 участия в художествени изложби в България и чужбина.

 

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2020г. в категория ”Илюстратор” получава за илюстрациите към книгата на Ернст Теодор Амадеус Хофман „Непознатото дете” издадена от ИК ”Ентусиаст”.

 

Категория „Издателство“

 

ИЗДАТЕЛСКА КЪЩА „КИБЕА“

 

Издателска къща „Кибеа“ е създадена през 1991 година от Димитър Златарев. Първата книга на „Кибеа“ излиза през 1992 година и оттогава насам се утвърждават десетте серии, формиращи облика на издателството - „Познай себе си", „Здраве“, „Оракул“, „Ерос“, „Знание“, „Личности“, „Кулинария“, „Художествена литература“ и „Детска литература“.

 

„Кибеа“ е издателството, което налага на българския пазар публикуването на Ню ейдж (New Age) литература, както и на литература за самопомощ (self help), като продължава да бъде лидер в тази сфера. Добре известно е и с двете си основни серии „Познай себе си“ и „Здраве“. Издателството е специализирано и в издаването на илюстрирани книги – албумни издания, илюстровани енциклопедии и книги от типа pop-up, триизмерни издания.

 

За принос в издателската дейност е носител на престижните награди „Христо Г. Данов“ и „Бронзов лъв“.

 

Наградата „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2020г. в категория „Издателство” се присъжда за детските книги „Роботът Чапек на планетата с трите слънца” и „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката” от поредицата „Роботски приключения” на Марин Трошанов и художника Петър Станимиров издадени през 2019г. и продължението на поредицата.

 

Категория “За цялостен принос” – награда не се присъжда

 

За втора година в историята на фестивала се присъжда и награда на детско жури в категория „Автор”. Детското жури определи за носител на наградата писателя Милен Хальов за книгата му „Кало змея” (издадена от ИК „Сиела“, 2019).

 

НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

 

МИЛЕН ХАЛЬОВ

 

Милен Хальов е роден в гр. Русе през 1988г. Завършва Национално училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” - Русе и специалност „Анимационна режисура” в НАТФИЗ. Дипломният му филм „Трафик” е представен на множество фестивали у нас и в чужбина. По-късно завършва и педагогика. Занимава се с реклама.

 

Преподавал е „Анимационно кино” в частен Софийски колеж и „Рисуване” в най-старото столично училище - 127 СУ „Иван Н. Денкоглу”. От 2016г. преподава в частно училище. Разбира се отлично с учениците и те чакат неговите часове с нетърпение.

 

Вдъхновен от учениците и своето детство, през 2019г. издава дебютния си роман „Кало Змея”, който много бързо завладя сърцата на читателите.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев