КМЕТЪТ НА СЛИВЕН И ПОСЛАНИКЪТ НА ИСПАНИЯ У НАС ПУСНАХА НА СВОБОДА ЛЕШОЯД ОТ ВОЛИЕРАТА НА КАРАНДИЛА

...
23.09.2020 / 17:30

Извънредният и пълномощен посланик на Испания в България Алехандро Поланко Мата беше в Сливен днес във връзка с проект на „Зелени Балкани“ за възстановяване на популацията на черния и белоглавия лешояд в България. Негово превъзходителство Алехандро Мата и кметът на Сливен Стефан Радев посетиха волиерата в Природен парк „Сините камъни“ и участваха в освобождаването на един от лешоядите, дарен от Испания.

 

„Много се радвам, че частица от Испания живее тук, на това прекрасно място. Гледката е изключителна. Благодаря за съдействието и всичко онова, което правите за опазване на природата“, каза Н. Пр. Алехандро Мата.

 

„Благодарение на усилията на „Зелени Балкани“ и техните партньори – природозащитни организации, тук се дава възможност на птиците да се адаптират преди освобождаването им. Посвещаването на каузата за опазване на изчезващите видове птици е достойно за уважение и присъствието ни тук е израз на това уважение и голямата ни благодарност. От името на жителите на община Сливен благодаря на вас за личната ви ангажираност, както и на испанската страна, с чиято помощ проектът за възстановяване на популацията от черен лешояд и подсилването на възстановената популация от белоглави лешояди се осъществява“, каза от своя страна кметът Стефан Радев.

 

Птицата, която беше пусната на свобода днес, е спасена в Испания през 2017 година. Дарена е на страната ни през 2018-а. Престоят й от две години във волиерата в парка е необходим, за да се адаптира към средата. Маркирана е със знак Z4, но днес Алехандро Мата й даде името Рехина, което в превод от испански език, означава кралица.

 

„Към момента имаме четири вида европейски лешояди – белоглавия, египетския, черния и брадатия. И четирите вида са на върха на хранителната верига. Те имат важна функция и спират разпространяването на болести и зарази в природата. Ако имахме достатъчно голяма популация и на четирите вида лешояди, най-вероятно щетите от Африканската чума по свинете нямаше да са толкова големи“, обясни ръководителят на проекта Ивелин Иванов.

 

Основните цели и дейности на проекта са свързани с възстановяване на изчезналата гнездяща популация на черния лешояд в Стара планина и долината на Струма, чрез внасяне на черни лешояди от Испания, настаняването им в адаптационни волиери и пускането им на свобода. Другата основна цел е свързана с подсилване на възстановената популация на белоглави лешояди. Предвижда се още подобряване на условията за гнездене, на хранителната база, намаляване на заплахите от отравяне и сблъсък с електропроводи, развитие на капацитет на национално и местно ниво за успешно провеждане на програми за възстановяване на изчезнали видове и обмяна на опит между българските природозащитни институции и техните европейски партньори.

 

Проектът се нарича „Светло бъдеще за черния лешояд“. Той обединява усилията на пет основни партньора от четири европейски страни – Зелени Балкани – Стара Загора и Фонда за дивата флора и фауна от България, Фондацията за опазване на лешоядите от Холандия, Junta de Extremadura от Испания и Euronatur от Германия. Проектът следва успеха на проекта „Завръщане на лешоядите в България“, който доведе до успешното възстановяване на белоглавия лешояд като гнездящ вид в Стара планина, след като видът се считаше за изчезнал за повече от 70 години. В момента в Сливенска област има около 10 гнездящи двойки.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев