МЕРКИТЕ СРЕЩУ КОРОНАВИРУСА ОБСЪДИХА В ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ

...
15.09.2020 / 18:08

Мерките за намаляване на риска от разпространение на коронавируса в детските и учебни заведения в Сливен и областта бяха обсъдени на среща с участието на областния управител Чавдар Божурски, ръководителите на РЗИ и РУО д-р Петя Балулова и Милена Чолакова, експерти от двете институции и зам.кмета на община Сливен Пепа Чиликова. Повод за срещата бяха последните данни за COVID-19.

 

През последното денонощие са установени 8 нови случая на коронавирусни инфекции в областта. Трима от общо осемте заболели работят в сферата на образованието в Сливен. Те са се заразили извън работното място. В единия от случаите е предписана карантина на група от 12 деца в детска градина. Извършват се изследвания на контактните лица и необходимите дейности за дезинфекция. С новите три случая, към момента диагностицираните с инфекцията педагози стават петима.

 

По време на срещата бе подчертано, че в общите площи в училищата, като физкултурни или музикални салони, компютърни кабинети, коридори, учителски стаи и други, общуването трябва да става при спазване на мерките. Те включват физическа дистанция, носене на маски и редовно миене на ръцете. Спазването на мерките от ученици, учители и помощен персонал е също толкова необходимо и след края на учебните занятия и работното време, в извънучилищна среда.

 

За намаляване на риска от разпространение на коронавирусни инфекции, в срок от 24 часа всеки родител трябва да информира класния ръководител за причините, поради които отсъства детето му, независимо дали става въпрос за заболяване, или не. При наличие на грипоподобни симптоми трябва възможно най-бързо да се потърси медицинска помощ. За да се предотврати разпространението на болестта, лицата със симптоми трябва да бъдат изолирани веднага. „Когато става въпрос за работещи или обучаващи се в колективи, особено важна е изолацията, за да не бъдат заразени много хора“, подчертаха представителите на РЗИ.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев