36 ЯЗОВИРА В СЛИВЕН И НОВА ЗАГОРА СА ПРЕХВЪРЛЕНИ НА ДЪРЖАВАТА

...
04.09.2020 / 15:42

36 общински язовира на територията на Сливенска област са прехвърлени за управление и стопанисване от държавата, съобщиха от областната администрация. Това са водоеми, за чиято поддръжка и ремонт общините нямат средства. Седем от водоемите са включени в списъка за спешен основен ремонт или реконструкция на язовирните стени, съгласно решение № 495 от юли 2018 г. на правителството.

 

29 от язовирите са на община Нова Загора, 7 – на община Сливен. С решения на общинските съвети те са заявени пред Министерството на икономиката за прехвърляне на държавата. Процедурата за това бе извършена чрез областния управител, който сключи договори за дарения с общините и състави актове за държавна собственост на посочените съоръжения. Предстои предаването им на държавно предприятие „Управление и стопанисване на язовири“. То ще се грижи за ремонтите, поддръжката и безопасността на тези водни обекти.

 

Към момента тече преписка между областния управител и Министерството на отбраната относно съдбата на язовир, намиращ се на военния полигон „Ново село“. Съоръжението е собственост на община Котел, а земята, на която е изградено, е собственост на министерството. Общината няма средства за поддръжката му, не може да упражни нито правата, нито задълженията си на собственик. Предстои процедура за прехвърлянето и на този воден обект на ДП „Управление и стопанисване на язовири“.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев