ПРИКЛЮЧИХА ПРОВЕРКИТЕ В ДВЕТЕ НАЙ-ГОЛЕМИ СОЦИАЛНИ ЗАВЕДЕНИЯ В СЛИВЕН

...
31.08.2020 / 11:30

Регионалната здравна инспекция извърши проверки в двете най-големи социални заведения на територията на Сливенска област, съобщиха от Областния кризисен щаб. Целта на проверките бе да се установи готовността на Дома за стари хора – Сливен и Дома за възрастни мъже и жени с умствена изостаналост – селище „Качулка“ за работа в условията на COVID-19, съобщиха от Областния кризисен щаб.

 

И в двете места за настаняване са осигурени помещения за изолация. Създадена е организация за хранене, при която да се избягва струпването на много хора в едно помещение. Осигурени са необходимите дезинфектанти, лични предпазни средства. Извършва се дезинфекция по график, съобщиха от РЗИ. До момента няма регистрирани случаи на коронавирусни инфекции в тях. Ръководствата са разработили планове за действие при евентуално възникване на епидемичен взрив.

 

Домът за стари хора и Домът за възрастни мъже и жени с умствена изостаналост са с капацитет общо от 360 места. Проверките продължават в останалите социални институции с общо 440 потребители - 3 места за настаняване, предлагащи услуги от резидентен тип, в Сливен, новозагорското с.Баня и Твърдица и в още три частни дома за възрастни, в 6 центъра за настаняване и 3 защитени жилища.

 

През изминалата седмица регистрираните нови случаи на COVID-19 са 3 – пациентка от община Сливен, която се е инфектирала в семейно огнище, и двама пациенти от Нова Загора, живущи в един и същи квартал, но без връзка помежду им. С тях активните случаи на инфекцията към момента са 17 – един в община Котел, 7 – в община Нова Загора и 9 – в община Сливен. За сравнение, в предходния едноседмичен период регистрираните нови случаи бяха 10. За съжаление, двама души изгубиха битката с коронавируса.

 

В периода от 24 до 30 август са карантинирани нови 33 лица, като 3 от тях са били контактни на заразени, а 26 са пристигнали от рискови зони.

 

Въпреки по-благоприятните тенденции, свързани с намаляване на заболяемостта през последните три седмици, от Областния кризисен щаб призовават гражданите да се придържат към разпоредените от здравния министър противоепидемични мерки. Рискът от инфектиране съществува, коронавирусът се разпространява дифузно на територията на цялата област.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев