ВИК-СЛИВЕН: ПОДАВАНЕТО НА ВОДАТА В ТУНДЖА ПОМАГА ЗА ПИТЕЙНОТО СНАБДЯВАНЕ НА СЛИВЕН

...
25.08.2020 / 11:56

Областният управител на Сливен Чавдар Божурски и управителят на “В и К – Сливен“ЕООД инж. Севдалин Рашев, заедно с колегите си от Ямбол, участваха в среща с министъра на околната среда и водите Емил Димитров. Повод за срещата, състояла се на 24 август в Ямбол, бяха проблемите, породени от голямото засушаване, за осигуряването на нормално водоснабдяване в двете области и мерките за отстраняването им.

 

По мнението на „В и К – Сливен“, започналото оводняване на река Тунджа чрез подаването на количества от язовир „Копринка“ към язовир „Жребчево“ е от съществено значение за дружеството и потребителите му, тъй като гарантира нормално снабдяване с питейна вода в условията на много суха година. Със санкция от МОСВ, от „Копринка“ ще бъдат освобождавани обеми вода, необходими за минималния екологичен отток на реката. „От друга страна, тези обеми вода подхранват кладенците по поречието на Тунджа, откъдето черпим вода чрез помпените съоръжения“, обясни инж. Рашев. При ниско ниво на реката се налага помпените мощности да бъдат допълнително натоварени, в резултат на което значително нарастват сметките на дружеството за ел.енергия. Тези разходи не са калкулирани в цената на питейната вода за потребителите и са за сметка на водния оператор. Освен това, при намаляло ниво на реката и кладенците се увеличава вероятността от въвеждането на режим. „Въпреки финансовите ни затруднения, породени от голямата суша, полагаме максимални усилия да осигурим нормално водоснабдяване в Сливен и областта. Към момента режим на водата има само в населените места, чиито водоизточници са със силно занижен дебит заради липсата на валежи. Става дума за 6 от общо 107 населени места на територията на областта“, каза инж.Рашев.

 

Разговорите за питейното водоснабдяване продължават, като в близките дни се очаква ново съвещание на екоминистъра с областните управители и ръководителите на водните дружества от Сливен, Ямбол и Стара Загора.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев