СТЕФАН РАДЕВ: ТРЯБВА ДА СЕ ПОСТАВИ ВЪПРОСЪТ ЗА ТЕСТВАНЕ НА ПАЦИЕНТИ ПРИ ПРИЕМАНЕТО ИМ В БОЛНИЦА

...
03.06.2020 / 13:54

На извънреден брифинг днес кметът Стефан Радев коментира информацията от Националния оперативен щаб за голям брой заразени медици от МБАЛ „Хаджи Димитър“ в Сливен. Той заяви, че това са най-много потвърдени случаискоронавирус в общината за ден от началото на кризата.

„От 9 диагностицирани, 8 са медицински лица. Става дума за двама лекари, четири сестри и две санитарки. Седем от тези медицински лица са от отделението по гастроентерология в МБАЛ „Хаджи Димитър“. Другото медицинско лице е от ВМА-Сливен, което има връзка с лекар от гастроентерологията. Снощи проведох разговор с доц. Ангел Кунчев. Обсъдихме мерките, които биха могли да се вземат. Неговото мнение е, че трябва да се подхожда спокойно с проблема. Продължаваме с изпълнението на мерките, които взимаме и до този момент“, поясни кметът.

Той допълни, че се очакват резултатите и на останалата част от персонала след като първоначално са тествани хората, които са имали някакви симптоми. Започва тестване на медицинския персонал и от другите отделения. Всички лица, които са преминали в последния месец през това отделение, вече са установени.

Гастроентерологията в МБАЛ „Хаджи Димитър“ е затворена за дезинфекция. След това може да работи отново, но заради големия брой заразени лица от персонала в него, то най-вероятно няма да приема пациенти.

„Другите отделения по гастроентерология в града – на ВМА и на „Д-р Иван Селимински“, ще поемат пациенти, докато това не работи. Имаме достатъчно база като легла и медицински специалисти в Сливен, за да нямат опасения болните, че могат да останат без лечение“, успокои Радев.

Той е категоричен, че в Сливен има достатъчно легла и специалисти, като до този момент не е имало случай да не бъде приет пациент за лечение с коронавирус.

„Неприятното при нас е, че има групи, които изчакват да излязат тестовете и заемат част от капацитета на отделенията, защото минават около 30 часа от момента, в който се вземе пробата, изпрати се в лаборатория в Стара Загора и се потвърди или се отхвърли вероятността да има COVID. В тази връзка се работи по въпроса в Сливен да се отвори лаборатория, която да прави PCR тестове и да се съкрати периодът на изчакване от вземането на пробата до излизането на резултата“, посочи Стефан Радев.

Относно това, откъде е дошла заразата, мнението на специалистите е, че през отделението е преминал пациент, който е бил заразен.

Градоначалникът смята, че вече е назрял моментът да се постави в национален мащаб въпросът за тестване при приемане на пациенти в болница. Според него, така ще бъде сведен до минимум рискът и за медицинския персонал.

„Неприятна е ситуацията, че продължават да се заразяват медицински лица. Това показва, че е много опасен вирусът, особено за хора, които работят с болни, с рискови групи. Надяваме се, че това ще е последният случай на толкова много заразени медицински лица. Ще настоявам да продължим с мерките, които изпълняваме и да се взимат нови, за да предпазваме по-добре медиците и да потискаме разпространението на коронавируса на територията на Сливен“, заяви Стефан Радев.

Той информира също, че човек от персонала на детска градина „Детство“ в квартал „Младост“ е бил контактен с потвърден пациент с коронавирус от новите случаи. Родителите са предупредени и днес заведението е затворено за дезинфекция. Чака се пробата на служителката.

„Надяваме се да е отрицателна, но дори с риск да бъде приета като свръхреакция, предпочетохме да не рискуваме с децата“, категоричен е кметът.

На брифинга стана ясно още, че деветият потвърден днес е от квартал „Клуцохор“. Към момента няма информация той да е свързан с досегашните случаи там или на други места.

„От квартал „Надежда“ са по-малко от 30% заразените на територията на общината. Съпоставим е процентът на заболеваемост там с процента на територията на цялата община. В квартал „Речица“, където беше първото огнище, нямаме нов случай през целия май. На 11 май имаше един случай, който не е свързан с огнището, а е по друга линия“, обясни градоначалникът.

Общо случаите на потвърдени лица с COVID-19 на територията на Община Сливен са 103, като активните са 24. Излекувани са 69 пациенти, 10 са починали.

„Под контрол е ситуацията. Надявам се, че и ние скоро ще започнем да излизаме от кризата“, каза кметът Стефан Радев.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев