ЦЕНТРАЛНИЯТ ПАЗАР В СЛИВЕН СЕ ЗАТВАРЯ ЗА ПОЧИВНИТЕ ДНИ, СПИРАТ СЕ КАФЕ АВТОМАТИТЕ НА ОТКРИТО

...
20.03.2020 / 12:09

Общинският пазар в Сливен спира работа през почивните дни от утре - 21 март. Това реши на своето заседание днес Общинският кризисен щаб. Причината е продължаващото струпване на хора и очаквано увеличение на потока в съботите и неделите. Ако струпването на клиенти не намалее през делничните дни, ще се премине към цялостно затваряне, за което гражданите ще бъдат уведомени.

 

„Даваме си сметка, че там се продават храни, важни за здравето на хората, но трябва да се намалят до минимум контактите и риска от заразяване“, каза кметът Стефан Радев.

 

Друга мярка, която се въвежда от днес в Сливен, е ограничаване използването на вендинг-автоматите за кафе, безалкохолни напитки и други стоки. Преустановява се продажбата на открито от такива автомати, а в администрации и търговски обекти, където има такива машини, могат да работят само, ако съответните ръководители предприемат мерки за непрекъсната дезинфекция и стриктно спазване на хигиенните условия от лицата, които ги зареждат.

 

По време на заседанието кметът беше информиран, че най-важната задача, която в момента изпълнява полицията, е връчването на заповеди за поставяне под карантина на хората, които трябва да бъдат наблюдавани. Връчват се протоколи с указано място и срок на карантината и се осъществява ежедневен контрол от полицията.

 

Продължава засиленото полицейско присъствие в квартал „Надежда“.

 

„Проби се изпращат ежедневно, като към момента на територията на община Сливен няма потвърдена положителна проба, но това не трябва да намалява усилията и мобилизацията на всички ни. Това, което правим, се надявам в малка или по-голяма степен да допринася за намаляване на вероятността от зараза и разпространение на вируса. Илюзорно е да смятаме, че няма да има случаи в Сливен, след като заразата се разпространява все повече в България и Европа. Целта на мерките е да забавим колкото е възможно този процес така че здравната ни система да може да поема тежки случаи“, каза Стефан Радев. Той призова гражданите да бъдат активни и да ползват горещите телефони.

 

Кметът благодари на доброволците, които изявяват желание на помагат, на психолозите и медицинските специалисти, даващи информация на гражданите.

 

„В дните на изпитание трябва да действаме като общност, заедно един за друг. Това е начинът да се спасим от повече щети и поражение от тази световна заплаха“, допълни Стефан Радев.

 

20.03.2020 г.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев