КМЕТЪТ СТЕФАН РАДЕВ: ОСНОВНАТА НИ ЦЕЛ Е НЕПРЕКЪСНАТО И КАЧЕСТВЕНО ВОДОСНАБДЯВАНЕ В СЛИВЕН

...
28.02.2020 / 10:58

Във връзка с въпрос за финансовото състояние на „Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ по време на сесия на заседание на Общинския съвет, кметът Стефан Радев коментира, че са водени разговори с Министерствата на околната среда и водите и на регионалното развитие и благоустройството, с Министерски съвет и с министъра на финансите.

 

„Основната ни цел е непрекъснато и качествено водоснабдяване в град Сливен и по-малките населени места“, заяви още кметът.

„След осъдителните решения за изплащане на стари задължения от страна на Басейнова дирекция „Черноморски район“, дружеството е в тежко финансово състояние. Въпреки това Сливен е с регулярно водоснабдяване и не ни е бил налаган воден режим“, подчерта Стефан Радев. Той допълни, че дружеството е и бенефициент по проект за околна среда, свързан с водната инфраструктура на града.

 

По думите му основният финансов проблем на дружеството е свързан с интензивното използване на водните системи, които черпят вода от кладенците – Мечкарево, Тунджа и Гергевец.

„Ако 100 процента от водата се черпи от кладенците, разходите за електроенергия на месец ще бъдат с около 300 хил. лв. повече, отколкото ако се осигурява от язовир „Асеновец“. Още от пролетта на 2019 г. се наблюдава постепенно увеличение на количеството вода, използвано от кладенците, което натоварва дружеството финансово, без то да има компенсация от увеличения разход за електроенергия“, отчете още кметът.

 

„Имаме уверение от страна на министъра на регионалното развитие и благоустройството, който е и принципал на дружеството, че със създаването на „Български ВиК холдинг“, то ще бъде капитализирано, така че част от проблемите да бъдат решени“, заяви в заключение Стефан Радев и допълни, че към момента „Водоснабдяване и Канализация – Сливен“ търси взаимно финансиране, за да може да обслужва плащанията за водоснабдяване.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев