РЕГИОНАЛНИЯТ СЪВЕТ ПО МЕДИЦИНСКО ОСИГУРЯВАНЕ ПРОВЕДЕ РАЗШИРЕНО ЗАСЕДАНИЕ

...
26.02.2020 / 14:04

Регионалният съвет по медицинско осигуряване на населението проведе разширено заседание. Целта бе да се обсъди актуалната обстановка в област Сливен и страната във връзка с разпространението на коронавирус. Домакин на заседанието с участието на ръководители на заведения от системата на здравеопазване, лекари-специалисти, общопрактикуващи лекари, представители на общинските ръководства бе областният управител Чавдар Божурски.

 

Д-р Петя Балулова, директор на РЗИ и председател на съвета, информира, че на доброволна домашна карантина вече подлежат всички лица, които пристигат не само от континентален Китай, а и от Италия. Карантината е със срок от 14 дни, тъй като инкубационният период на вирусното заболяване продължава от 2 до 12 дни. Лицата, които са пребивавали в рисковите държави, трябва да информират личния си лекар по телефона. Лицата, които са отпътували за рискова държава здрави, но са се завърнали с оплаквания, освен на личния си лекар, трябва да се обадят и на тел.112. Чрез Центъра за спешна медицинска помощ те ще бъдат настанени за лечение в инфекциозно отделение. Лечение ще бъде проведено и на здравнонеосигурени пациенти. Д-р Балулова подчерта, че в създадената обстановка се изисква висока лична отговорност от всеки граждани. „Всеки носи отговорност към себе си, към здравето на семейството и към здравето на околните“, заяви д-р Балулова.

 

На заседанието бяха дискутирани и мерките, които лечебните заведения трябва да предприемат. Лекари препоръчаха на управителите на лечебни заведения, където са разположени кабинети на общопрактикуващи лекари, да бъдат дадени изрични указания от РЗИ за въвеждането на пропускателен режим. Бе направено предложение да се потърси съдействие от туроператорските фирми относно завърналите се от пътуване в рискови държави граждани. Досега подобна информация се събираше само за пътувалите с въздушен транспорт. Директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен д-р Васислав Петров предложи засегнатите от коронавирус пациенти да бъдат настанявани за лечение в отделна сграда. Бяха направени препоръки да се проведе разяснителна кампания от здравните медиатори в общините сред онези групи от населението, които представляват завишен риск заради социални и други затруднения, както и заради липсата на здравна култура. За въпросите, поставени на заседанието, ще бъдат информирани Националния кризисен център и Министерството на здравеопазването.

 

До момента на територията на област Сливен няма установен случай на коронавирус, няма приети за лечение пациенти в двете инфекциозни отделения в областния град. Няколко лица са били или в момента са в домашна карантина, под лекарско наблюдение, съобщи епидемиологът на РЗИ д-р Даниела Калева. Засега не е имало и няма проява на симптоматика за заболяване на наблюдаваните лица. В създалата се обстановка е задължително да се спазва стриктна лична хигиена, включваща редовно миене на ръцете и почистване с препарати на спиртна основа. В сайтовете на Министерството на здравеопазването и на РЗИ – Сливен е поместена информация за обстановката в света и страната. В сайта на МЗ е публикувана подробна информация от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията относно коронавируса, какво представлява, какви са проявленията и необходимите предпазни мерки /виж линка https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2020/02/18/etspkz-vprosi_i_otgovori_otnosno_noviia_koronavirus.pdf /

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев