СТЕФАН РАДЕВ: ПРАЗНИКЪТ "МАСКАРАДНИ ИГРИ" СЪХРАНЯВА УСПЕШНО БЪЛГАРСКИТЕ ТРАДИЦИИ

...
23.02.2020 / 17:09

Кметът на Сливен Стефан Радев откри Регионалния празник „Маскарадни игри“ 2020 , които тази година се провеждат в село Желю войвода. В проявата има 450 участници от 15 кукерски групи от общините Сливен, Тунджа и Стралджа.

 

„Чрез този празник съхраняваме успешно българските традиции и обичаи с маски, които са част от българското фолклорно богатство. Според вярванията на дедите ни кукерите прогонват злите сили и студа, за да предвещаят здраве и плодородие. Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си. Защото сме българи и фолклорът дава истинския облик на нацията“, каза при откриването Стефан Радев.

 

Игрите имат състезателен характер. Жури в състав – Владимир Демирев, Добринка Славова и Станка Иванова оценяват изпълненията на кукерските групи. Всяка от тях възпроизвежда различни обичаи и видове обредност, свързани с кукерските игри. Участниците бяха поздравени от кмета на Желю войвода Стоян Генов. Сред официалните гости бяха народният представител Мария Белова, областният управител Чавдар Божурски, председателят на Общинския съвет Димитър Митев и кметове на населени места.

 

Домакинството на игрите се поема на ротационен принцип от различни населени места в общината. Досега те са се провеждали в селата Глушник, Камен, Трапоклово, Блатец и Камен.

 

Организатори на „Маскарадни игри“ 2020 са Община Сливен, читалище „Даскал Димитър Димов –1908“ и кметството в Желю войвода.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев