ПРАЗНИК НА МАСКАРАДНИ ИГРИ В ЖЕЛЬО ВОЙВОДА

...
23.02.2020 / 15:25

Кукерските групи възпроизведоха традиционни обичаи

Със звън на хлопки, ритуални танци и маски кукери от Ямболска и Сливенска област, според народния обичай, уплашиха и прогониха злите сили в сливенското село Желю войвода, за здраве на стопаните и за добра реколта от нивите и градините им. 15 самодейни състави, с близо 450 участници от различни населени места в общините Сливен, Тунджа и Стралджа взеха участие в регионалния празник „Маскарадни игри - 2020“. Гост бе областният управител Чавдар Божурски.

 

„Важно е да помним традициите, да ги пазим и предаваме на децата си“, каза кметът на община Сливен Стефан Радев в приветствие към участниците. Те бяха поздравени и от кмета на Желю войвода Стоян Генов. Народният представител Мария Белова, председателят на общинския съвет – Сливен Димитър Митев, кметове и кметски наместници на населени места уважиха събитието.

 

Целта на регионалния празник „Маскарадни игри“ е да се съхранят традициите и фолклорните обичаи. Групите възпроизвеждат различни обредни ритуали. По традиция тяхното представяне се оценява от компетентно жури с председател д-р Владимир Демирев от Регионалния исторически музей „Д-р Симеон Табаков“ - Сливен.

 

Организатори на тазгодишното издание на празника са община Сливен, читалището и кметството в Желю войвода.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев