74 ДРУЖЕСТВА НА БЧК С НАД 3000 ЧЛЕНОВЕ РАЗВИВАТ ДЕЙНОСТ В СЛИВЕН

...
21.02.2020 / 16:51

Областното общо събрание на БЧК – Сливен отчете дейността си на събрание, проведено на 21 февруари в аулата на сливенския филиал на МУ – Варна. Гост на събитието бе зам.областният управител Димитринка Петкова. Тя поздрави делегатите от името на областния управител Чавдар Божурски.

 

През изминалата година са положени усилия за привличането на нови членове на организацията, извършена е сериозна по обем социално-помощна дейност, насочена към уязвими групи, отчете областното ръководство на организацията. Сред сериозните предизвикателства през 2019 г. за пореден път бе посочена кампанията за предоставяне на нуждаещите се на индивидуални пакети от хранителни продукти. В провеждането й са се включили над 100 доброволци. За учениците в неравностойно социално положение е била разкрита безплатна трапезария в рамките на проект „Топъл обяд“, която в предходните две учебни години е обхванала 70 деца от гр. Шивачево и гр. Твърдица.

 

Областната структура на БЧК отново е осъществила станалата емблематична кампания за подпомагане на абитуриентите – сираци и полусираци, в партньорство с браншовите организации на лекарите, стоматолозите, фармацевтите, нотариусите, учителите, областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“. Финансово подпомагане е било осигурено на 69 младежи и девойки. С участието на ученици и читалища са проведени благотворителни събития за Великденските и Коледните празници. В партньорство с обекти от голяма търговска верига са подпомогнати с хранителни продукти общо 460 мъже и жени от социалните заведения в гр.Твърдица и селище „Качулка“ – Сливен. 388 лица от рисковите групи са били изследвани за туберкулоза, откритите с активна форма на заболяването са преминали лечение. 12-те доброволци в планинския спасителен отряд е провел осем спасителни акции, като е издирил и транспортирал пострадали лица в Балкана, включително е участвал в издирването на лице, извършило тежко умишлено престъпление спрямо малолетно дете. Младежката организация на Червения кръст развива активна деятелност и е желан партньор в инициативите на общините, училищата, читалищата, РЗИ, МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ и др.

 

Първото дружество на Червения кръст в България е създадено в Сливен от първия сливенски митрополит Серафим. В момента в областната организация на БЧК има 74 дружества на територията на четирите общини, с 3 130 членове. Председател на Областния съвет на БЧК е д-р Иван Федин, а директор на секретариата – д-р Моника Сярова.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев