МЕРКИ ЗА СПРАВЯНЕ С АФРИКАНСКА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ

...
21.02.2020 / 10:18

Горски служители, планински спасители и армейци ще обходят Балкана за болни диви прасета.

Комисията заседава под председателството на областния управител Чавдар Божурски

Най-посещаваните местности в Балкана над Сливен ще бъдат обходени за установяването на мъртви диви прасета и извършване на указаните процедури за дезинфекция на местата, реши на последното си заседание Областната епизоотична комисия под председателството на областния управител Чавдар Божурски. Обходите ще обхванат основно седемте туристически маршрута на територията на Природен парк „Сините камъни“. Ловуването в парка е забранено заради статута му на защитена територия.

 

От началото на годината досега в парка са открити 33 трупа на диви прасета. Всички от взетите проби са показали положителен резултат за африканска чума по свинете. Обходите ще бъдат организирани от Регионалната дирекция по горите. Очаква се разрешение от Министерството на отбраната за участието на военнослужещи в акцията. Горската дирекция разчита на съдействие и от страна на планинския спасителен отряд.

 

Информационната кампания на ОДБХ за африканската чума по свинете продължава. В нея ще бъдат включени и разяснения за влезлите в сила изменения и допълнения на Закона за ветеринарномедицинската дейност, приети от НС на 6 февруари, както и за предвидените мерки в Плана за контрол и предотвратяване на разпространението на АЧС през 2020 година. Анализът показва, че огнищата на заболяванията възникват основно в обекти за отглеждане на животни за домашни нужди. През м.г., когато възникна неблагоприятната ситуация, значителен брой от обектите за домашни свине не бяха регистрирани. С промените в закона се въвежда облекчен режим за регистрация, като собствениците и ползвателите няма да заплащат такса. В същото време са допълнени задълженията на стопаните, свързани с въвеждането на биосигурност и с нова организация на ветеринарномедицинското обслужване в населените места.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев