ОБЕМЪТ НА ЯЗОВИР „АСЕНОВЕЦ“ Е ДОСТАТЪЧЕН ДО МАЙ 2020 Г. И НЕ СЕ НАЛАГА РЕЖИМ НА ВОДАТА В СЛИВЕН

...
14.11.2019 / 09:06

Обемът на язовир „Асеновец“ е достатъчен, за да осигури нормално водоснабдяване на Сливен до месец май 2020 година и не се налага режим на водата. Това заяви управителят на ВиК-Сливен инж. Севдалин Рашев на среща с кмета Стефан Радев по повод ситуации в други градове на страната и сушата през пролетните и летните месеци. По думите на инж. Рашев по това време на годината има намаляване на обема на язовира и към момента той е около 10,5 милиона куб. м. Той припомни, че през тази година водата намаля заради липсата на дъждове и снеготопене през зимата и пролетта.

 

„Реагирахме навреме и от началото на годината водоподаването е смесено и се използват трите водоснабдителни системи – „Тунджа“, „Гергевец“ и „Мечкарево“. В средата на годината количествата, подавани от тях, бяха удвоени. Обемът е разчетен така, че да стигне до месец май следващата година. Въпреки това, призовавам гражданите да използват водата пестеливо и по предназначение“, информира инж. Рашев.

 

Кметът подчерта, че е от изключителна важност да се следи нивото на язовира, но няма основание за притеснение. При втора безводна зима ще бъде използвано захранване от трите водоснабдителни системи.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев