НОВО ЗАЩИТЕНО ЖИЛИЩЕ В СЛИВЕН

...
13.11.2019 / 15:57

Посолството на САЩ в София изгради защитено жилище за възрастни с умствени увреждания на стойност $265 000 в партньорство с Община Сливен.

 

„Проектите на добронамереност на Посолството на САЩ продължават да подкрепят България и българите“ – каза посланикът на САЩ Херо Мустафа по време на церемонията по откриването на новото защитено жилище за възрастни с умствени увреждания в град Сливен.

 

Възрастните хора със специални нужди сега имат възможността да живеят в ново жилище, създадено специално за тях, благодарение на Посолството на САЩ в партньорство с Община Сливен.

 

Днес Посланик Мустафа и кметът на Сливен Стефан Радев откриха нова двуетажна сграда в центъра на Сливен на стойност $265 000, предназначена да осигури защитено жилище за възрастни хора с умствени увреждания. Това жилище от семеен тип ще осигури домашна среда и ежедневни грижи на осем обитатели, които ще живеят в нея. Трима социални работници и трима трудотерапевти ще се грижат за обитателите.

 

Сградата се състои от пет спални, кухня и столова, четири бани, складови помещения и голямо перално помещение. Община Сливен предоставя цялата мебелировка и оборудване, като принос към този съвместен проект.

 

Кметът Стефан Радев благодари за успешното сътрудничество с американското посолство, в резултат на което се правят инвестиции за общността. „Надявам се, че това наше партньорство ще продължи, за да правим още добри неща за хората в Сливен“, каза при откриването той.

 

„Проектите на добронамереност на Посолството на САЩ продължават да подкрепят България и българите. Ние сме работили по проекти, свързани с множество детски градини и училища в този регион. В момента ремонтираме детска градина „Синчец“ недалеч от тук. Финансирали сме много проекти в цялата страна. Нашите съвместни усилия обединяват Посолството и общините в страната. Партньорите и съюзниците се подкрепят взаимно. Това ни прави по-силни,“ каза посланик Мустафа на церемонията по откриването.

 

От 2010 година насам правителството на САЩ е инвестирало над шест милиона долара в проекти в подкрепа на българските общности. Проектите на добронамереност обединяват американски военни и български общини в осъществяването на тези важни проекти. По тази програма правителството на САЩ си сътрудничи и с неправителствени организации и местни български компании.

 

Преди откриването на защитеното жилище кметът Стефан Радев и Нейно превъзходителство Херо Мустафа разговаряха в неговия кабинет за историческите дадености на Сливен и възможностите за развитие занапред. Посещението на посланика е първото извън столицата след заемане на поста и съвпадна с началото на втория мандат на кмета Стефан Радев.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев