ПРЕДСТАВИТЕЛЯТ НА УНИЦЕФ В БЪЛГАРИЯ СЕ СРЕЩНА С ОБЛАСТНИЯ УПРАВИТЕЛ

...
20.09.2019 / 14:20

Представителят на УНИЦЕФ за България д-р Джейн Муита се срещна с областния управител Чавдар Божурски. Повод за срещата бяха изпълнените до момента проекти с подкрепата на организацията, както и бъдещите акценти в съвместната работа.

 

Д-р Муита посочи Сливен и областта като пример за добро партньорство и успешни практики. Сред тях са Центърът за майчино и детско здраве в Сливен, който предоставя услуги на семейства, бременни, родилки и деца до 3 години в извънболничната помощ, разкриването на т.нар. „синя стая“ за щадящо изслушване на деца, центровете за работа с деца на улицата и др. Представителката на световната организация съобщи, че успехът на училищата за родители в Сливен ще позволи тази програма да се разрастне и на други места в страната. В това направление УНИЦЕФ вече си сътрудничи с 37 други общини.

 

УНИЦЕФ ще продължава да оказва подкрепа в реформата за закрила на детето, както и за достъпа на деца до правосъдие. Сливен е напредничава област, подчерта гостенката, но организацията следи и какви са новите предизвикателства. Основното сред тях е свързано с младежта. Става дума за големия брой младежи на възраст между 15 и 24 години, които нито работят, нито учат. В момента се събират данни за проблемите, обсъждат се възможностите за младежки стажове, за да може младите да развият адекватни на пазара умения и знания.

 

Областният управител Чавдар Божурски благодари за положителната оценка, която д-р Джейн Муита даде за съвместната работа с УНИЦЕФ в Сливенска област. Той се ангажира да окаже съдействие по поставени конкретни въпроси, свързани с изпълнението на младежката програма.

 

При посещението си в Сливен представителката на УНИЦЕФ в България посети общините Нова Загора и Твърдица, където бяха подписани рамкови споразумения за партньорство. Тя проведе среща и със зам.кмета на община Сливен Пепа Чиликова. Д-р Муита разговаря и с директора на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Васислав Петров относно изпълнението на нова програма, финансирана от държавата по европейски проект, за създаването на звено за патронажни сестри към болницата, с подкрепата на УНИЦЕФ.

 

По време на визитата си д-р Муита бе придружена от съветника си Десислава Енчева и преводачката Зорница Лазарова.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев