СТЕФАН РАДЕВ: НАДЯВАМ СЕ, ЧЕ ОБЩИНА СЛИВЕН ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ВЪЗХОДЯЩИЯ СИ ТЕМП НА РАЗВИТИЕ

...
20.09.2019 / 14:19

След като направи своя отчет за свършеното през последните 4 години кметът Стефан Радев посочи някои от приоритетите на Общината за следващия мандат. Сред тях са икономическото развитие на Общината, облагородяването на градската среда, подобряване на транспортната инфраструктура.

„Нужно е непрекъснато подобряване на условията за инвестиране, продължаване на съвместната работа с Ямбол за това да направим нашия район една голяма икономическа зона, която работи ефективно. Много важно е в това отношение да продължат усилията за удвояване ширината на пътя между двата града. По този начин пътуването от единия център до другия да е доста по-кратко, от колкото от единия край на София до другия, например. Ако това го постигнем, ние ще сме решили голяма част от условието на задачата да функционираме като една зона. Говорили сме, че за хората административните граници не са толкова важни. Много по-важни са комуникационните възможности. Много идеи имаме в тази посока във връзка с икономическото развитие и с инвестиции в инфраструктурата, но и с организационни промени. Трябва да се промотира тази дестинация сред инвеститорите, независимо дали са местни или външни“, посочи Радев.

Той е категоричен, че друг приоритет на Общината, както през последните четири години, така и през следващите 4 трябва да бъде облагородяването на градската среда.

„Трябва да продължим с облагородяването на кварталите, с междублоковите пространства. Надявам се тези проекти, които подготвяме сега, да са успешен модел за трансформиране на тези зони в много по-атрактивна градска среда с алеи, детски и спортни площадки, места за паркиране. Разбира се, да приключим и с последния етап от програмата за саниране. Има много голям интерес от страна на гражданите за продължаване на тази програма. Създават се сдружения на собствениците. Надявам се, че ще има правителствено решение в тази посока“, допълни кметът.

Стефан Радев посочи като приоритет подобряването на транспортната инфраструктура в града.

„Трябва да се продължи с подобряване на комуникационната свързаност. Предстои решаване на въпроси, които сега стоят като кръстовища – било то с кръгово движение, било със светофари. Имаме няколко такива места, които сме набелязали. В момента разработваме генерален план за организация на движението в целия град. По този начин ще наблегнем на проблема с непрекъснато увеличаващия се брой автомобили, включително с даване на приоритет на велосипедното движение с изграждането на велоалеи“, каза градоначалникът.

В тази връзка той обясни, че проектът се е забавил заради прехвърлянето на собствеността на бул. „Панайот Хитов“, който е държавен – платното, което е част от републикански път.

„Може би от година работим по въпроса този участък от булеварда и улица „Г. С. Раковски“, включително с улица „Ген. Скобелев“, до кръстовището на бившия магазин „Тернопол“ да стане общинска собственост и да можем да работим на тази територия“, обясни кметът на Сливен.

Едно от предизвикателствата през следващия мандат ще бъде разрешаването на проблемите с „Пътнически превози“ заради старите натрупани дългове на предприятието.

„Ние го направихме изключителен превозвач на територията на общината и Общината го финансира. Поддържаме едни от най-ниските цени на билетите за градски транспорт в страната. Не са променяни от 10 години. Според мен тази политика е правилна и трябва да продължи“, заяви Радев.

Той посочи още, че няма да има резки промени на данъците в Сливен.

„Истината е, че имотните данъци в Сливен са едни от най-ниските в страната, от областните градове. Такса смет категорично е най-ниската. Не предвиждаме резки промени. Обсъждаме намаление в определени елементи на данъка за прехвърляне на имущество“, посочи кметът.

„Надявам се, че Община Сливен ще продължи възходящия си темп на развитие“, каза още Стефан Радев.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев