ИНДУСТРИАЛНИЯТ ПАРК СЛИВЕН-ЯМБОЛ Е ВАЖЕН ЗА ИНВЕСТИЦИОННАТА КАРТА НА БЪЛГАРИЯ

...
20.09.2019 / 07:13

Идеята за създаване на общинско предприятие, което да работи за развитието на индустриалния парк между Сливен и Ямбол, представи кметът на Сливен Стефан Радев в предаването „Бизнес.БГ“ на Българската национална телевизия, с водещ Марио Гаврилов. По проекта за индустриалната зона се работи усилено от две години. Община Сливен изработи и вече влезе в сила подробен устройствен план за 2 500 декара урбанизирана територия.

„Срещите и разговорите, които проведохме с Българската агенция за инвестиции, Държавно предприятие „Индустриални зони“, а също и с министъра на икономиката, бяха били насочени основно към това да получим подкрепа за създаването на специално общинско предприятие, което да работи за развитието на този терен. Искаме да привлечем държавата като съакционер и със средствата да изградим цялата необходима инфраструктура за бъдещи инвеститори, така че да можем да им спестим години работа. По този начин те биха могли веднага да развият своята дейност и да започнат производство“, каза Стефан Радев.

Той подчерта, че Сливен като първия индустриален град в България, има традиции, с които се гордее. Освен това икономическата зона включва и Ямбол, което означава съвместна работа за представяне на региона.

Според кмета разглеждането на два областни града като обща икономическа единица се прави за първи път в България „Това ще е добър знак за инвеститорите, че работим в посока да удвоим на практика пазара и на единия, и на другия град – било то трудов, работна сила, образование, възможностите за социален и културен живот на хората. Така бихме представили един район с население около 333 хил. души, което би го превърнал в значим и важен елемент от инвестиционната карта на България. Основната идея е да работим като един голям град, стигайки от центъра на единия до центъра на другия за 15 минути“, допълни той.

Стефан Радев заяви още, че въпреки заварените финансови проблеми преди четири години, Общината продължава да инвестира в подобряването на инфраструктурата в града. Натрупаните от години проблеми с тротоарите и улиците се решават постепенно. Само тази година са вложени 2,5 млн. лв. за асфалтиране и изграждане на нови улици. В момента се работи и по програмата за цялостно изграждане на тротоари на територията на целия град. С предимство ще бъдат тези, които са около районите на детските градини и социалните заведения.

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев