ЗАПОЧВА ЕСЕНEН ТЕАТРАЛЕН САЛОН СЛИВЕН’2019

...
11.09.2019 / 16:29

Започва 14-тото издание на сливенския Есенен театрален салон. От 12 септември до 8 октомври под покрива на Сливенския театър ще дефилират шест нашумели заглавия от националния театрален афиш – от „Бог“ на Уди Алън до „Богът на касапницата“ на Ясмина Реза. През тези театрални дни публиката може да види любопитен прочит на пиеси от класиката и съвременността, на автори като Оскар Уайлд, Антон П. Чехов и Уди Алън, на нашумялата Ясмина Реза и два авторски спектакъла. Представленията са поставени на сцените на театрите в Сливен и Благоевград, на Младежкия и Народния театър, на Театър 199 и Театралната работилница „Сфумато“. По време на Есенния театрален салон в Сливен ще бъде представена работата на режисьори като Антон Угринов, на утвърдения вече Стайко Мурджев и на обещаващия Веселин Петров, на актьора Стефан Мавродиев и на младия Васил Дуев. Ще има емоционална среща с театрални светила, между които Калин Врачански, Малин Кръстев, Владимир Карамазов, Юлиан Вергов, Радена Вълканова и – закъде без проф. д-р Ивайло Христов, чиято звезда преди много години изгря на сцената на Сливенския театър. Постановките, режисьорте и актьорите, поканени на Есенния салон в Сливен, са наградени с много отличия – от присъдени на национални театрални форуми до авторитетните А-аскери и Икари на театралното съсловие.

В хронологичния салонен ред, завесата на тазгодишната есенна театрална панорама под Сините камъни повдига „БОГ“ – новият спектакъл на Сливенския драматичен театър. Сливенската театрална премиера е поверена на младия режисьор Веселин Петров, асистент в НАТФИЗ на проф. Атанас Атанасов. Неговата първа режисьорска работа на сливенска сцена през миналия сезон се увенча с успех и постановката „Хляб в джоба“ попадна в списъка на четирите представления, селекционирани за участие в Националния конкурс за млад театрален режисьор на името на Слави Шкаров в Русе.

С втората си постановка, Веселин Петров задълбочава търсенията си в полето на драмата на абсурда, но „Бог“ на уникалния американец Уди Алън е по-висока летва. Спектакълът коментира темите, отворени с декрета на Ницше, че „Бог е мъртъв“. Но дали е така, кой е Бог, съществува ли, кога се сещаме за него, може ли малкият човек да разчита само на божествената намеса, за да реши проблемите си – това са част от въпросителните, в омагьосания кръг на които се завърта новият спектакъл. Той иска да предизвика въображението на зрителя с една ярка, философска, социално ангажирана и същевременно смешна и забавна пиеса. Ключът към нея е клоунът, под чиято маска живее цяла палитра от мисли, емоции, усещания, които започват от фарса и стигат до трагедията. Веселин Петров поставя в Сливен в компанията на познати от предишната постановка имена. Основни роли в сливенския спектакъл отново играят драматургът Иван Димитров, сценографката Михаела Добрева, композиторът Георги Атанасов и блестящите в стария спектакъл актьори Кирил Недков и Йордан Върбанов. Заедно с не по-малко блестящите актьори на сливенската трупа Димитър Марков, Ивайло Гандев, Деница Петкова, Вяра Начева, Самуела-Ивана Церовска и Анета Иванова, те оформят широкия ансамбъл, който има задачата да изгради бляскава комедия на абсурда, с изненадващи и бързо сменящи се на кинематографичен принцип сцени.

Веднага след сливенската премиера, на 18 септември, на публиката й предстои едно симпатично запознанство, маркирано още в заглавието – „ПРИЯТНО МИ Е, ИВА“. Този силен автобиографичен моноспектакъл на Ива Тодорова й носи два Икара – за драматургичен текст и водеща женска роля, „Златен Кукерикон“ за индивидуално театрално постижение и награда на Министерството на културата. Само с един микрофон в ръката, Ива Тодорова се завръща триумфално в театъра, за да разсмее, развълнува и предизвика зрителя към емоционална и интелектуална съпричастност. Публиката ще се радва на искрящ хумор, откровена емоция и очарователна артистичност, постигната на ръба на сложната за изпълнение стендъп комедия и сериозния театър. Авторският спектакъл на Ива Тодорова нарекоха „явлението на сезона“, за него знаменитата Татяна Лолова държи 10-минутна реч на връчването на наградите „Златен Кукерикон“.

САМОТНИТЕ ПЕРСОНАЖИ на Васил Дуев, оживяли на сцената на театралната работилница „Сфумато“, сливенската публика ще види на 24 септември. Авторският спектакъл на обещаващия млад режисьор, който започва театралната си кариера като актьор в Сливенския театър, е носител на наградата „Сфумато Нови имена“ за 2012 г. и има три сериозни театрални номинации – за „Аскеер“, за полет в изкуството „Стоян Камбарев“ и „Икар“ за изгряваща звезда. Представлението коментира тревогите на нашето време и години наред обира овациите на публиката. То представя битката със самотата, на която се опитва да гледа с чувство за хумор. Проблемната линия творец-творчество е втора основна тема в спектакъла. "Самотни персонажи" впечатлява с достоверните си герои, поетичен език, изобретателна ирония и приятни актьорски изпълнения, едно от тях – на самия Васил Дуев.

Стигаме на 2 октомври до блестящото произведение на ОскарУайлд „ПОРТРЕТЪТ НА ДОРИАН ГРЕЙ“, реализирано в Благоевградския драматичен театър от уникалния млад режисьор Стайко Мурджев. Адаптацията, използвана за представлението, е на внука на Оскар Уайлд. Това е огромен и впечатляващ спектакъл, с пищни костюми и декор, и блестяща игра на избрания след кастинг измежду 70 актьори Севар Иванов. В ролята на Лорд Хенри Уотън се превъплъщава Калин Врачански. Представлението е сложна сплав между театър и литература, която се оказва съвременния ключ към прочита на едно от най-великите произведения на световната класика. „Портретът на Дориан Грей“ е спектакъл за култа към младостта и красотата, то разсъждава над въпроса: дали наистина младостта е равна на красота и красотата – на младост? Представлението се движи по тънката линия между живота и изкуството, коментира нарцисизма като душевна болест и това какво се случва с душата, скрита зад външното съвършенство. Сливенската публика ще види поредното нашумяло, вълнуващо и разтърсващо представление на Стайко Мурджев, билетите за което привършват начаса.

„ИВАНОВ“ на Антон Павлович Чехов е следващото класическо заглавие, което сливенската публика ще гледа на 4 октомври под режисурата на Стефан Мавродиев, с известния актьор Малин Кръстев в главната роля и Ивайло Христов в ролята на Лебедев, с голям артистичен състав на Младежкия театър. Премиерата на първата Чехова пиеса в Москва се е състояла преди 132 години. Оценките за нея са полюсни, а спорният въпрос – какъв е Иванов: герой или подлец? Тогава великият класик нямал навършени 30 години. От позицията на днешния ден можем да проявим повече разбиране към социалната непригодност на хората на духа и липсата им на мотивация сред обкръжаващата ги пошлост. В спектакъла героят и еснафската среда, на която той се оказва безусловно чужд, са представени образно и динамично. В центъра на Чеховата пиеса са нарушените човешки взаимоотношения, издигнали стени от коравосърдечие, неразбиране, високомерие, несподеленост и осъждане на другия. За две години спектакълът е събрал голяма колекция от награди: „Икар 2017“ за поддържаща мъжка роля – на актьора Ивайло Христов, за ролята на Лебедев и три награди от Националния фестивал на малките театрални форми – „Враца 2017“: първа – на Ивайло Христов, за ролята на Лебедев, втора – на Борис Луканов, за ролята на Шабелски и трета награда на Станка Калчева, за ролята на Савишна. Малин Кръстев е Иванов на нашето време. А Иванов е трагичен герой, в когото всеки може да види себе си. Затова режисьорът-актьор казва: „Елате да гледате, за да се разпознаете.”

На финала на 8 октомври – спектакълът на Народния театър „Иван Вазов“ „БОГЪТ НА КАСАПНИЦАТА“ от Ясмина Реза, с режисьор Антон Угринов, сценография и костюми на Никола Тороманов. „Богът на касапницата“ е най-популярната пиеса на авторката, поставяна от самата нея в Париж, с Изабел Юпер в ролята на Вероник. Роман Полански я пресъздава на голям екран със звезден актьорски състав, в който блестят имената на Джоди Фостър, Кейт Уинслет, Кристоф Валц и Джон С. Райли.

Силният текст на Ясмина Реза в Народния театър разработват един добър режисьор и четирима великолепни актьори в лицето на Владимир Карамазов, Радена Вълканова, Юлиан Вергов и Александра Василева, които създават увлекателно представление с наситено действие. Спектакълът е ангажиран, без да размахва пръст и смешен без да е повърхностен. На пръв поглед сюжетът с нищо не блести, но театралният разказ повежда зрителя през драматичните обрати в срещата между две родителски двойки. Те обсъждат скарването на своите 11-годишни синове, в която момчето, наречено „доносник“, счупва с пръчка два зъба на другото. Представлението рисува погрома в междуличностните отношения, където битката за надмощие е скрита зад поток от празни думи. С помощта на бутилка уиски, сдържаният и любезен разговор между семействата се променя от фалшиво любезен до нападателен и брутален. И тогава зад фасадата на благоприличието застрашително се надига Богът на касапницата. Спектакълът е с номинации за „Аскеер“ за най-добро представление, за водеща мъжка роля – на Владимир Карамазов и водещи женски роли – на Александра Василева и Радена Вълканова.

Сливенската публика е на прага на поредната есенна театрална провокация. Завесата се вдига утре вечер.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев