НА ИКОНОМИЧЕСКИ ФОРУМ БЕ ОБСЪДЕНО БИЗНЕС СЪТРУДНИЧЕСТВОТО МЕЖДУ СЛИВЕН, БИДГОШЧ И НИШ

...
11.09.2019 / 15:59

Община Сливен събра на едно място представители на различни институции, изключително важни за икономическото развитие на Сливен, Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия). Днес в хотел „Национал Палас“ се проведе Икономическият форум: „Бъдещето на Европа – заетост, растеж и инвестиране – заедно можем повече“. Форумът има за цел да представи възможностите за инвестиции в Сливен и региона, в градовете-партньори, да насърчи директните контакти между представители на българския, полския и сръбския бизнес, да създаде условия за обмен на добри практики и изграждане на бизнес-партньорства.

 

В приветствието си към участниците кметът Стефан Радев посочи, че мотото на срещата „Заедно можем повече“ важи в пълна сила за икономическото развитие на всички региони.

 

„Нашият стремеж е освен да покажем гостоприемството на Сливен, така и да възстановим трайно връзките с Бидгошч. Полша е една от най-бързо развиващите се държави от Източния блок след голямата вълна на присъединяване към Европейския съюз. Убеден съм, че можем да почерпим много добри практики от това, което са постигнали те до момента. Надявам се да създадем трайни контакти и с Ниш – един от най-динамично развиващите се градове в Сърбия, от които също можем да почерпим опит от това как се привличат големи компании“, каза кметът Стефан Радев.

 

„Благодаря сърдечно за организирането на тази среща. Чрез нея ние ускоряваме нашето международно сътрудничество. Тя ще популяризира дейността на хората и бизнеса. Ако кметовете на трите града не разбираха важността на събитието, нямаше как да се развие бизнеса. Виждаме, че кметът на Сливен разбира всичко това. Виждаме, че градът върви напред. Благодаря за гостоприемството. Тук се чувстваме чудесно“, заяви Йоанна Затай-Рос – пълномощник на кмета на Бидгошч Рафал Бруски по международно сътрудничество.

 

„Вдъхновяващо е, че съм днес тук. Бях в Сливен преди 7 години. Виждам, че градът се развива позитивно. Виждам, че има и по-голяма индустрия, сградите изглеждат по-добре, площадките са по-хубави и чисти от последния път, когато бях тук. Поздравявам и Бидгошч. Полша е един пример за това как се развива и как се спазват европейските ценности. България и Сърбия са малки страни. Ние можем заедно да изградим една добра икономика и да превърнем Балканите в по-добро място за живот“, коментира от своя страна Александър Милевич – директор на Регионална търговска камара-Ниш.

 

„Помня как преди няколко години започнахме връзките с България, когато няколко десетки хиляди евро беше оборота. Сега е около 2 милиарда. Благодарение на такива срещи като тази, благодарение на това, че търсите общите интересуващи ви направления, това ще даде резултати във ваша полза. Познавам хора от Сливен, с които работим. Това партньорство занапред ще бъде подобрявано и задълбочавано. Освен в спорта, смятам че ще покажем успехи и в икономическото развитие“, каза на свой ред Марчин Павлак – вицепрезидент на „Работодатели Република Полша“, която е най-голямата и най-старата работодателска организация в Полша.

 

„Аз съм от Сливен. С това се гордея. По мои сметки и изчисления – Сливен е с бляскаво бъдеще. Днес може да намерите коректни партньори тук – както в лицето на Община Сливен, така и в лицето на местния бизнес. Всички предпоставки са налице тук за привличането и задържането както на малки, така и на големи инвестиции в региона“, посочи Владимир Русев – председател на Полско-българската търговска камара.

 

Събитието е част от международна среща за побратимяване с градовете Бидгошч (Полша) и Ниш (Сърбия), организирана от Община Сливен в партньорство с двата града в рамките на проект „Обединена Европа – сигурност, солидарност и стабилност за всички“ по Програма „Европа за гражданите”.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев