В РБ "САВА ДОБРОПЛОДНИ" ЩЕ СЕ СЪСТОИ ПРЕМИЕРА НА РОМАНА ЗА ДЕЦА "СБОГОМ, ДНЕВНИКО"

...
22.07.2019 / 09:45

На 23 юли, от 11:00ч., в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”, в рамките на програмата на детската работилница „Лято в библиотеката”, ще се състои премиерата на книгата „Сбогом, дневнико!” на младия писател Ненко Генов. Интересната среща е адресирана към малките читатели на библиотеката, които сега формират своя читателски вкус.

 

Писателят Ненко Генов е на 32 години. Роден е и е израснал в Пловдив, а от 2011г. живее в Полша. Завършил е Aнглийска филология в Пловдивския университет „П.Хилендарски” и магистратура „Филмово и телевизионно изкуство” в НБУ.

 

Негови публикации – статии, разкази, сценарии, са отпечатани в редица печатни и електронни издания, между които списанията „Фентъзи Фактор”, „Екран”, „Кино” и др.

 

В България е реализирал няколко късометражни филма като сценарист и режисьор, близо пет години е работил в национална телевизия. Автор е и на три сценария за детски театрални постановки, които са поставени на сцена в Полша. Едната от тях, „Принцесата на пиратите”, е част от най-мащабната благотворителна кампания в Полша – Wielka Orkiestra Świątecznej Pomocy (Големият оркестър на коледната благотворителност). В момента работи върху адаптирането на сценария като книга за деца. Създател е и на краткия комикс „Orchis” (или „B-612”), който е издаден като част от комикс антологии в Полша и Чехия. От 2016г. публикува анотации на книги в социалните мрежи и е част от екипа на блога „Книжни Криле”.

 

Романът, „Сбогом, дневнико!”, е съвременна история за неволите на един български петокласник, който започва годината в ново училище, но губи скъпия си телефон още в първия ден. Да се живее без телефон в днешно време е направо немислимо, а ако родителите му научат, че го е носил на училище, въпреки забраната, последиците ще бъдат катастрофални. Затова героят и неговият най-добър приятел Дончо се отправят по следите на телефона, за който подозират, че е бил откраднат. По време на разследването се случват куп интересни случки, зараждат се нови отношения. А междувременно авторът на дневника разбира някои истини за важните неща в живота и открива нови приятели… без дори да рови за целта в Гугъл!

 

Романът е написан на езика на днешните деца и разкрива тяхното ежедневие. По един лек, непосредствен и интересен начин книгата засяга темите за семейството, приятелството, лоялността, признаването на собствените грешки, както и трудностите в това да си нито много малък, нито много голям.

 

На премиерата на книгата ще присъства и екип на издателство „Хермес”, което реализира този интересен издателски проект. Издателството подготвя за печат и втора детска книга на автора, ко ято ще бъде представена в Сливен през м.май 2020г., в рамките на програмата на XXII издание на Националния фестивал на детската книга.

 

Регионална библиотека „Сава Доброплодни” кани на представянето на книгата „Сбогом, дневнико!” всички деца, които обичат хубавата детска книга. Те ще се срещнат с автора, ще могат да му зададат въпроси и да получат автограф на корицата на изпълнената му с приключения и невероятни обрати книга.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев