СЛИВЕН ПОЧЕТЕ ПАМЕТТА НА ЖЕРТВИТЕ НА ТРУДОВИ ЗЛОПОЛУКИ

...
25.04.2019 / 09:49

Служители на областната администрация, на Дирекция „Инспекция по труда“, ТП на НОИ, представители на синдикатите, на работодателски организации и граждани почетоха паметта на загиналите при трудови злополуки в Сливен и областта. На скромна церемония на 24 април бяха поднесени цветя пред възпоменателната плоча до административната сграда „Печ“. Церемонията се състоя в навечерието на Световния ден за безопасност и здраве при работа. С решение на Международната организация на труда на 28 април се изразява почит към загиналите при трудови злополуки.

Преди поклонението се състоя заседание на Областния съвет по условия на труд под ръководството на зам.областния управител Димитринка Петкова. Основни теми бяха състоянието на травматизма и професионалните заболявания в Сливенска област през 2018 г. и резултатите от проверките на Дирекция „Инспекция по труда“.

Сливенска област е на 12-то място в страната по брой на подадените декларации за трудови злополуки, съобщи Петрана Колева от ТП на НОИ - Сливен. През м.г. са декларирани 78 трудови злополуки. 12 от тях са били разследвани съвместно с Дирекция „Инспекция по труда“. Четири са смъртните злополуки, седем са средно тежките, свързани с причинени фрактури и други увреждания. 68 от общо 78-те злополуки са се случили на самото работно място. 18 трудови злополуки са станали в държавното управление, 13 – в подготовката и преденето на текстилни влакна, 11 – в образованието. Осем трудови злополуки са допуснати при пътно-транспортни произшествия при 4 за 2017 г. Четири трудови злополуки са били допуснати заради упражнено физическо насилие спрямо служители на реда при изпълнение на служебните им задължения, през 2017 г. случаите са били три.

Директорът на „Инспекция по труда“ Ирена Иванова съобщи, че през първото тримесечие на т.г. са извършени 368 проверки, като 32 предприятия са били проверени за първи път. Качеството на значителна част от извършените оценки на риска за здравето и безопасността на работещите отговаря на нормативните изисквания. В някои от проверените предприятия не са оценени всички работни места, процеси, машини и съоръжения и не са идентифицирани всички рискови фактори. Констатирани са 1 937 нарушения на трудовото законодателство, нарушенията по здравословни и безопасни условия на труд са 1 053, приложени са 1885 принудителни мерки и са съставени 89 акта.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев