ПРИКЛЮЧИ ПРОВЕРКАТА НА РАЙОННА ПРОКУРАТУРА – СЛИВЕН ЗА МУХЛЯСАЛ КАШКАВАЛ В УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ

...
03.04.2019 / 12:50

Приключи частично проверката на Районна прокуратура – Сливен, образувана след самосезиране от средствата за масова информация за получен мухлясал кашкавал в учебни заведения, на територията на Сливен, по програмата „Училищно мляко”.

 

Проверката бе извършена по общия надзор за законност на Прокуратурата и е с разширен обхват относно цялостно спазване изискванията на Закона за храните и подзаконовите нормативни актове, касаещи безопасността и годността на хранителните продукти, предоставяни в училищата и детските заведения в общините Сливен и Твърдица. Тя бе възложена на „Икономическа полиция“ при ОД на МВР – Сливен, както и на Регионална здравна инспекция – Сливен и на Областна дирекция по безопасност на храните – Сливен.

 

В резултат съответните органи са проверили 91 учебни и детски заведения, кухни и ресторанти с дейност кетъринг, обекти за производство, склад за съхранение и доставка на храни по схемите „Училищен плод” и „Училищно мляко”, на павилиони и бюфети на територията на училищата. При проверките са констатирани множество несъответствия и нарушения от различно естество, довели до издаване на 42 предписания и 4 броя актове за установяване на административни нарушения. Конкретно по отношение на получен в някои училища кашкавал с мухъл, проверката е установила, че не се касае за отклонения от качеството на продукта, а за производствен дефект, довел до разхерметизиране на част от опаковките. Като резултат от проверката на Прокуратурата може да се отбележи, че е завишен контрола в тази област от съответните органи, подобрени са условията за производство, преработка, съхранение и транспорт на храните и е сведен до минимум риска при децата да попаднат неотговарящи на нормативните изисквания храни.

 

Отделно от гореизложеното, Районна прокуратура – Сливен е указала на ОДБХ – Сливен да активизира дейността си по упражняване на контрол върху спазване на нормативните изисквания, касаещи безопасността и годността на храните, предоставяни в училищата и детските заведения. Прокуратурата е изискала да бъде уведомявана за предприетите действия, включително и за контрола върху издадените досега предписания.

 

По отношение на установените данни за преетикиране с нов срок на годност на получен в НУ „Васил Левски” кашкавал, материалите са отделени в нова преписка с оглед допълнителна проверка и преценка наличието на данни за извършено престъпление от общ характер.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев