В БИБЛИОТЕКА „ЗОРА” ЩЕ ПРЕДСТАВЯТ „МЕЖДУ ДВА КАДЪРА“

...
21.10.2024 / 13:32

Библиотека „ЗОРА” ще представи новата книга на доц. Деян Статулов „Между два кадъра“: 51 срещи със съвременни творци на българското кино.

 

23 октомври 2024 г., от 17:30 часа в Библиотека „ЗОРА”, пл. „Хаджи Димитър” 1

 

„Между два кадъра“ е първа част от поредица книги, в която съвременни творци на българското кино разказват за своя път към филмите, които гледаме. Някои от тях са любими на публиката, други – по малко познати, но всички те създават настоящия образ на киното в България. Разговорите с тях разкриват разноликия, чаровен, конфликтен, но и все пак любим свят на родната ни кинематография.

 

Разговорите са правени през последните пет години. Те са моментна снимка от работата с творците. Авторът не е търсил изчерпателност или актуалност извън конкретния филм или роля, които са провокирали срещата с героите в книгата. Това не са интервюта, а разговори между два дубъ­ла на снимачната площадка, между две репетиции, от­краднати в почивката в театъра или просто между две бири. Откъси от тях са публикувани в сп. „Култу­ра“ и сайта kinoto.bg, а други се отпечатват за първи път. Всички са различни, каквито са и събеседниците – някои са по-приказливи, други по-обрани, но това, кое­то ги обединява, е желанието им да снимат кино в Бъл­гария.

 

Сред героите на книгата са Ана Пападопулу, Васил Василев – Зуека, Весела Бабинова, Виктор Божинов, Виктор Чучков, Галин Стоев, Димитър Николов, Иван Бърнев, Ирини Жамбонас, Мартина Апостолова, Ованес Торосян, Станислав Тодоров – Роги, Стефан Командарев, Стефан Вълдобрев, Стефан Денолюбов, Теодора Духовникова, Юлиян Вергов, Яна Титова и много други.

 

За автора:

 

Доц. д-р Деян Статулов, роден в Ихтиман, но израснал в Сливен, е ръководител на сектор „Екранни изкуства“ в Института за изследване на изкуствата при БАН. Има над 400 публикации в областта на филмовата история и критика. Бил е водещ, редактор и сценарист на телевизионни предавания и формати. През годините е бил филмов наблюдател в БНТ, Nova и bTV. От 2022 г. преподава история на българското и световно кино в Театрален колеж „Любен Гройс“ – София. Автор на книгите „(Не)възможната свобода“ (2022) и „(Пре)поръчани филми“ (2023). Има награди за оперативна критика (2022) и книга (2024) на наградите „Васил Гендов“ на Съюза на българските филмови дейци, както и Награда на София (2024) за критика в областта на културата.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев