Стефан Радев участва в годишната конференция на РАО „Тракия“, на която бяха обсъдени възможности за партньорство с Гърция и Турция

...
09.07.2024 / 12:05

Годишна конференция на РАО „Тракия“ и дискусионен форум по актуални теми за местните власти се проведе на 8 и 9 юли в Поморие. Във форума участва и кметът на Сливен Стефан Радев, който е председател на Управителния съвет на организацията.

 

По време на срещата отново беше засегната темата за наближаващия срок за определяне на такса смет по новата методика според количеството изхвърлени отпадъци и реалният риск някои общини да не успеят да приемат навреме наредбите и план-сметката, свързани с това. Акцентирано беше върху търсене на механизъм за разширена отговорност на производителя (този, който произвежда опаковката, е замърсителят и той трябва да плаща адекватна такса, а не само крайният потребител).

 

Бяха обсъдени добри практики и перспективи за сътрудничество с партньорски организации от Гърция и Турция. Опитът на гръцките общини беше представен от Апостолос Йоанну, кмет на община Марония-Сапес. Той разказа за представляваната от него община, намираща се в Северна Гърция, на 34 км от окръжния град Гюмюрджина и на няколко километра от беломорския бряг. Населена е със смесено българско и гръцко население. Йоанну изрази готовност за сътрудничество в сферата на туризма, икономиката и културата.

 

Шафак Баша, генерален директор на най-голямото водно дружество в Турция „ИСКИ“, Истанбул, представи предизвикателствата пред местните власти, свързани с доставката и пречистване на вода. Участниците бяха впечатлени от факта, че само 18% е загубата на питейна вода по мрежата. По тази тема управителят на „ВиК-Сливен“ Пламен Трифонов, който също участва в заседанието, изрази готовност за партньорство по така важния за общините сектор.

 

С идеи за бъдещи съвместни инициативи във форума се включи и д-р Георги Барбаров, председател на Българската община в Република Молдова, град Кишинев – обществена организация на българската общност в страната, която се занимава с културно-просветна дейност за съхранение и популяризиране на българското самосъзнание, език, култура, традиции и обичаи сред етническите българи в Молдова и най-вече сред младото поколение.

 

В конференцията участва Стефан Спасов – началник отдел „Водено от общностите местно развитие“ в Министерството на земеделието и храните, който запозна присъстващите с възможностите за финансиране по подхода ВОМР през настоящия планов период и най-често допускани грешки при кандидатстване с проекти.

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев