СЛИВЕН ОТНОВО Е ЗАВЛАДЯН ОТ ФОЛКЛОРНАТА ТАНЦОВА МАГИЯ НА МЕЖДУНАРОДНИЯ ДЕТСКИ ФЕСТИВАЛ „ПРИЯТЕЛСТВО БЕЗ ГРАНИЦИ“

...
25.05.2024 / 21:40

Дефилето на участниците в Международния детски фолклорен танцов фестивал „Приятелство без граници” изпъстри днес Градската градина и Главната улица на Сливен. Гостуващи състави от Босна и Херцеговина, Полша, Румъния, Словакия и Сърбия, пристигнаха в Града под Сините камъни за 25-ото издание на атрактивния танцов форум. Тази година символичен домакин на събитието ще бъде Детско-юношески фолклорен ансамбъл „Тракийче“ при ЦПЛР-Детски комплекс-Сливен. От българска страна участие ще вземат също детски танцов състав „Мераклийчета“ при НЧ „Христо Бортев-1897“-Сливен, Детски танцов състав при ОУ „Д-р Иван Селимински“, танцовите състави при СУ „Константин Константинов“, „Яворче“ при СУ „П. К. Яворов“, „Детелина“ при ОУ „Елисавета Багряна“, „Бисерче“ при Военен клуб-Сливен и „Българче“ при ОУ „Христо Ботев“.

 

Колоритното дефиле приключи на площад „Хаджи Димитър“, където се състоя официалното откриване на фестивала. Участниците бяха посрещнати от зам.-кмета Пепа Чиликова, която ги приветства с „Добре дошли!“. От името на сливенския градоначалник Стефан Радев и от свое име, тя заяви, че за Сливен е чест и удоволствие всяка година да се превръща в център на фолклорния танц, на традициите и културата на различните народи.

 

„От днес пламъкът на Сливенските огньове ще грее още по-ярко! За нас фестивалът е едно от емблематичните ни събития, за което се готвим с трепет и ви очакваме цяла година. Сигурна съм, че през трите дни ще покажете красотата на вашия фолклор, а вашите усмивки и изпълнения, ще обогатят още повече нашата програма“, заяви още Чиликова. Тя пожела на всички здраве, невероятни емоции през дните на фестивала, нови приятелства и да запазят топли спомени за Сливен. Сред официалните гости на откриването бяха председателят на Общински съвет - Сливен Димитър Митев и зам.-председателят на Постоянната комисия по образование, наука, култура и вероизповедания към местния парламент Лидия Димитрова.

 

Първата вечер продължи с концерт на гостуващите състави на откритата сцена на площада.

 

На 26 май, неделя, фестивалът ще продължи на Късноантична и средновековна крепост „Туида“ с „Творческа работилница“ и с изява на съставите. Денят ще завърши с концерт от 18.30 ч. на откритата сцена на площад „Хаджи Димитър“.

 

В последния ден участниците ще посетят сградата на Общината. От 12 часа са планирани концертите на групите, които ще се проведат на открити пространства в Сливен - площад „Цар Освободител“, пред бившето кино „Българка“, НТС и Ритейл парк.

 

Фестивалът ще завърши на 27 май с гала-концерт на участниците в Драматичен театър „Стефан Киров“. Началото е от 18 ч.

 

През годините фестивалът се превърна в един от най-мащабните културни форуми в Сливенския регион и една от най-ярките прояви в майския календар на Община Сливен. Той не е с конкурсен характер. От 2007 г. става колективен член на Международния танцов съвет към ЮНЕСКО.

 

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев