РОМАНЪТ „ВЕСТОНОСЕЦ ОТ БЪДЕЩЕТО“ НА ЗОРНИЦА ПАЧИНОВА ЩЕ БЪДЕ ПРЕДСТАВЕН В БИБЛИОТЕКА „ЗОРА“

...
18.05.2024 / 15:16

Представяне на книгата„Вестоносец от бъдещето” от ЗОРНИЦА ПАЧИНОВА – 21 май 2024 г., 17:30 часа, Библиотека „ЗОРА”.

 

Романът „Вестоносец от бъдещето“ ни повежда през перипетиите на едно вълнуващо пътешествие, в което си дават среща младостта и зрелостта, волята и усърдието, талантът и смелостта да преодоляваш неизбежни, непредсказуеми предизвикателства. Как иначе ще провериш и докажеш на себе си и света необята на човешките възможности!

Млада цигулкова педагожка от България печели конкурсна надпревара с единодушното решение на десетчленно жури и е приета за работа в елитно музикално учебно заведение в Германия. Авторката на повествованието Зорница Пачинова живее в тази страна от 18-годишна - там е завършила и висшето си образование. Събитията и прототипите на нейните герои са взети от самия живот, а задъханите слова, с които са описани, убеждават читателя, че е изповядано онова, което не е било възможно да бъде премълчано. Художествени разкази за подобни събития в българската литература не са ни известни. Твърде малко са те и в големите световни литератури.

Главната героиня Юлия Павлова е в зората на своята педагогическа кариера, едва с петгодишна практика, когато ѝ поверяват осемгодишно разностранно надарено дете от Китай. За Александър-Уанг Хоу твърде скоро всички започват да говорят, че е дете като Моцарт, прероден Леонардо или Микеланджело. Няма човешко знание, което да му е чуждо, и няма конкурс или олимпиада, на които да не се е окичил с лаврови клонки.

Още в самото начало на съвместната им работа Павлова разбира, че момчето ще се окаже сред редките хора, които срещаме в живота си. Да разгърне неговото дарование за нея ще бъде не само привилегия и чиста радост – но и висока отговорност. Тя приема този дар от съдбата като свое призвание и непрестанно изгражда себе си, за да бъде на нивото на високото предизвикателство.

Основната сюжетна линия е вплетена в многообразни и сложни човешки отношения, героите са от различни националности, всеки със своите характерови особености и творчески заложби. Повествованието е убедително, интригуващо и отворено към широк кръг читатели, които искат да надзърнат зад кулисите на музикалния живот.

Авторката, родена и израсла в Сливен, е цигулков педагог в Хамбургската консерватория, в която – без възрастови ограничения - получават музикална подготовка хора от цял свят. Любовта ѝ към художествената реч и музикалното изкуство под надслов „Музика и слово“ намира израз в празничните продукции на нейните ученици и студенти, както и в личните ѝ концертни изяви.

В пролуките на претоварената си програма Зорница Пачинова изповядва в проза своя музикален и педагогически опит. С надежда, че запълва сиротна ниша, оставаща встрани от българската книжнина.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев