ИНФОРМАЦИЯ ЗА ДЪРЖАВНИЯ ПЛАН-ПРИЕМ ЗА УЧЕБНАТА 2024/2025 Г.

...
13.01.2024 / 10:59

Според Правилата за планиране и реализиране на държавния план-прием в VІІІ клас в Неспециализираните профилирани и професионални гимназии, средните и обединените училища, разработени от МОН за учебната 2024/2025 година са определени следните прогнозни целеви стойности за област Сливен:

65,7% са местата за професионална подготовка, а за т.нар. STEM-профили ( наука, технологии, инженерство и математика) целевата стойност е 57,48% от общия брой места в профилирани и професионални паралелки.

Максималният брой паралелки в VІІІ клас за област Сливен, определени от Министерството на образованието и науката за следващата учебна година, е 54, което е с 6 по-малко от предходните 3 години.

Към 09.01.2024 г. броят на седмокласниците в област Сливен е 1818.

В рамките на среща по темата, проведена в областната администрация, се дискутира връзката между училищата и бизнеса, потребностите на пазара на труда, проблемите и необходимите мерки за задържане и връщане на младите хора в област Сливен, демографската и икономическа ситуация в областта и отражението и върху образованието, валидирането на знания и др.

Директори на училища изразиха готовност да работят в партньорство с бизнеса с цел подготовка на необходимите за тях специалисти.

Областният управител препоръча да се работи за засилване на връзката между бизнеса и образованието, за привличане на инвеститори, за предоставяне на необходимите знания и умения на младите хора , които ще ги направят конкурентноспособни на пазара на труда в бъдеще.

В срещата, на 10.01.2024 г. в Областна администрация Сливен, участваха началникът и експерти от Регионално управление на образованието, представители на общините, директори на училища, професионални и профилирани гимназии, директорът на Областна дирекция „Бюро по труда“ и представители на работодателски организации. Целта е да се направи предварително обсъждане на необходимостта от кадри по специалности и професии в област Сливен.

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев