РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ

...
31.12.2023 / 13:23

До боголюбивия клир , Всечестното монашество

 

и всички православни християни в Сливенска Епархия

 

„Очакваме мир, а няма нищо добро – време за излекуване, а ето - ужаси.“ (Иер. 8:15)

 

 

 

Какво може да е по-горестно от това – в земите, където някога Ангели огласяха благовестието: „... на земята мир, между човеците благоволение“, отново се пронесе зловестието за непримирима вражда, ще бушува кръвопролитен конфликт, ще димят пепелищата на безпощадна война?

 

Някои даже биха открили зловеща ирония, че родните предели на Княза на мира – Христа – са раздирани от сражения векове наред, но сякаш с нарастващо ожесточение в последните десетилетия.

 

А всъщност, нали Сам Той предупреди: „... ще въстане народ против народ и царство против царство“ (Мат. 24:7); „ще чувате боеве и вести за войни (...) не се смущавайте“ (ст. 6).

 

Как, Господи, да не се смущаваме, как да не се боим – само като помислим, че подобна кървава буря може да се разрази и над нас – ако мярата на нашите беззакония превиши допустимото от твоето човеколюбие и дълготърпение?!

 

Но нали Спасителят вече ни е дал отговор в Светото Евангелие: „Поучете се от Мене, понеже съм кротък и смирен по сърце и ще намерите покой за душите си“ (Мат. 11:29).

 

Света не можем да умирим със своите немощни и ограничени сили. Но с Божията благодат, с молитви и пост, с покаяние и причащение ние можем да въведем мира на родилия се заради нас Христос в своите смутени сърца.

 

Има само едно просто, но ключово условие и то е вярата – живата, дейна, православна християнска вяра. Понеже „от живата вяра в Бога се ражда пълната покорност към Бога, а от покорността към Бога – мир на помислите и спокойствие на сърцето“ (Св. Игнатий Брянчанинов).

 

От тези, които и днес оскверняват с кръвопролития Светите Земи, едните не вярват, че родения във Витлеем Иисус е Христос; а другите, ако и уж да Го почитат, но не и като Бог, а само като Човек. И затова „...мир няма“ (Иер. 6:14).

 

И тъй, възлюбени в Господ чеда, в дните на светлото Рождество Христово, нека озарим сърцата си с вярата в родилия се в плът Бог, и да осветим устните си със славословия на Неговото име, понеже, както ни учи Апостолът „със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение“ (Рим. 10:10).

 

И тогава, благовестеният от Ангелите мир ще дойде в нашите души, ще се посели в нашите домове, ще прониква в отношенията ни с хората, ще бъде незримо, но живодарно слънце над нас.

 

Нека Христос Господ ни вразумява и умъдрява, смирява и укротява, просвещава и радва!

 

Защото не парите, властта и славата правят човека щастлив и доволен от живота си, а близостта до Бога, Неговото благословение и любов.

 

Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, монашество, църковнослужители, служители при Светата Сливенска Митрополия и всички православни християни с великия празник на Христовото Рождество и нека удвоим молитвите си за мир на земята и блага воля за човеците.

 

 

 

ХРИСТОС СЕ РОДИ!

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

 

ЧЕСТИТА НОВА 2024 ГОДИНА! АМИН!

 

+ СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ ЙОАНИКИЙ

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев