ПОРЕДНО ЦЕННО ДАРЕНИЕ ЗА ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ „ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ“

...
18.10.2023 / 13:11

Художествена галерия „Димитър Добрович“ в Сливен получи дарение от семейството на изключително важния за Сливен и региона художник Петко Задгорски, изпълнявайки последно желание на д-р Велин Задгорски.

Със завещаните картини колекцията на галерията се обогати с интересни и оригинални творби. Радваме се на възможността да добавим името му в списъка на големите български художници, чието творческо наследство популяризираме и съхраняваме за поколенията по най-добрия възможен начин.

Петко Иванов Задгорски е роден на 18 юни 1902 в град Сливен. От рано останал сирак, той е отгледан и възпитан в духа на патриотичните ценности от баба си Ана - родственица на Хаджи Димитър. Завършва Художествена академия през 1928 г. специалност живопис при проф. Димитър Гюдженов. Твори в жанровете пейзаж и фигурална композиция, платната му участват в общи и национални изложби.

От 1930 до 1962 година работи като учител по рисуване в Бургас, където негови ученици са художници като Георги Баев, Тодор Атанасов, Генко Генков, Виолета Масларова и др. Той твори в града и тук основава едни от най-значимите си творби.

През 60-те години на ХХ век е създадено Дружеството на бургаските художници, като негов първи председател е Петко Задгорски. Той е и първият реставратор на художествената галерия в града, която днес носи неговото име.

Петко Задгорски е автор на един от символите на морския град - паметника на Александър Пушкин, който и до днес е считан за един от най-правдивите скулптурни портрети на руския поет. Бронзовата скулптурата в естествен ръст е поставена върху гранитен постамент в Морската градина.

През 1968 година е удостоен с орден „Кирил и Методий“ II степен. Обявен е за Почетен гражданин на Бургас, където на 1 октомври 1974 г. завършва неговият житейски и творчески път.

Петко Задгорски остава в културната история на България като забележителен художник и скулптор, самоук реставратор и корабостроител, виден общественик и педагог – оставеното от него творческо наследство надхвърля региона си и без съмнение е с национално значение. Днес, неговият бюст-паметник има свое достойно място на алея в Морската градина. Паметникът на именития художник е направен по автопортрет, който Задгорски си е направил през 1949 година. Той и до днес се съхранява във фонда на Бургаската галерия. Автор на бюст-паметника е скулпторът Руси Костадинов.

Още снимки от новината

...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев