ДНИ НА ОТВОРЕНИТЕ ВРАТИ В РЕГИОНАЛНА БИБЛИОТЕКА „САВА ДОБРОПЛОДНИ” – СЛИВЕН НА 20 И 21 СЕПТЕМВРИ 2023 г.

...
19.09.2023 / 10:50

По традиция, в началото на всяка нова учебна година, Регионална библиотека „Сава Доброплодни” - Сливен организира Дни на отворените врати за ученици от различни степени на обучение от сливенските училища. В програмата на 20 и 21 септември са включени различни инициативи представящи възможностите на библиотеката за подпомагане процеса на образование и самообразование на учениците: екскурзии в библиотеката, презентации по различни теми, демонстрации на възможностите за ползване чрез Интернет на пълнотекстови електронни бази данни на библиотеката и на нови технологии, нови книги и помагала в помощ на обучението по различни предмети за отделните класове, дискусии, прожекции на филми, срещи с писатели и др. И тази година в Дигиталния център на библиотеката ще бъдат представени и възможностите за 3D сканиране и принтиране в библиотеката (3D Printer and scanner DA VINCI F1.0 Professional), както и работата с настолен скенер от най-нов клас CZUR Book Scanner ET18 Pro A3, работата на който ще е достъпна и за потребителите в читалните. Услугата 3D сканиране предлага на потребителите скоростен, удобен и достъпен начин за сканирането на всякакви обекти в гoтов 3D модел. Технологията на 3D сканирането позволява да се сканира обект и да се изгради неговия 3D модел в компютъра, а 3D принтерът позволява на потребителите да получат сканираните обекти като предмети в триизмерна форма. Настолният скенер CZUR Book Scanner ET18 Pro работи с уникална технология за изравняване на лазерната крива - автоматично елиминира кривината на страниците и доставя напълно изравнени сканирани копия.

На 20 септември, от 12:00ч., в двора на библиотеката ще се проведе специална церемония за награждаване на най-активните читатели на Детския отдел прочели най-много книги през лятната ваканция. Ще бъдат наградени 10 ученици на възраст от 7 до 14г. от различни сливенски училища, както и осем малки читатели от детските градини. Ще бъдат отличени и училищата с най-много регистрирани читатели през 2023г.. Специални гости на празника ще бъдат клоуните Джони и Тони, които ще донесат много смях и настроение на детската публика.

На 20 септември в читалнята на библиотеката ученици от сливенските гимназии ще се срещнат с писателя Любомир Котев. Ще бъде представена книгата му „Затвори“ или българщината“- част трета от трилогията „Записки върху записките“/посветена на най-сериозното изследване върху великата творба на Захарий Стоянов „Записки по българските въстания”./

С ученици от първи до четвърти клас от сливенските училища в Детския отдел по график ще се проведат забавни часове „Библиотеката – свят пълен с чудеса”.

В дните на отворени врати изучаващите чужди езици ще могат да посетят Чуждоезиковия център на библиотеката, където ще се запознаят с богатия му книжен фонд. Подготвени са и интересни състезания и викторини посветени на 26 септември - Европейския ден на езиците.

В читалните на библиотеката ще бъдат прожектирани по график документалните филми „Станка Пенчева – сливенка докрай“ и „Аз като българин си изпълних народная си длъжност…“ /посветен на 200г. от рождението на Георги С. Раковски/, продуцирани от РБ “Сава Доброплодни“.

В дните на отворени врати информационното обслужване във всички звена на библиотеката ще бъде безплатно.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев