СТЕФАН РАДЕВ: НЕКА ПОМНИМ, А ДЕЦАТА НИ ДА ЗНАЯТ, ЧЕ ПОДВИГЪТ НА ГЕРОИТЕ Е БИЛ ЗА СВОБОДЕН И ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ НАРОД

...
02.06.2023 / 13:56

В Деня на Ботев и на загиналите за народна свобода – 2 юни, днес в цялата страна се провеждат общоградски поклонения в знак на почит към паметта на безсмъртните герои.

В Сливен общоградската церемония традиционно се състоя на централния градски площад „Хаджи Димитър“. Тя започна със строяване на почетния караул.

В словото си пред всички жители и гости, дошли на площада, кметът Стефан Радев посочи, че за националния герой Христо Ботев е казано всичко, но то никога няма да бъде достатъчно и не може да побере в рамка колосалната му фигура.

„Убеден съм, че няма наш сънародник, който да не трепва при споменаването на неговото име и сърцето му да не се изпълва с почест и гордост. Ботев си отива твърде млад, но за нас тези години, са като цяла епоха. Изглежда ни, че ги е изживял на един дъх, превърнал ги е в светлина, която озарява мрака. Превърнал ги е в красота с едни от най-красивите български стихове. Днес, когато зазвучат сирените и сведем глава в знак на почит към загиналите за Свободата на България, сред които - Ботев, Левски, Раковски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа, Бенковски и още много други знайни и незнайни наши герои, нека се замислим за всичко, което дължим на тях“, заяви още кметът Стефан Радев. Той призова днес всеки да отдели време и да поговори с децата и внуците си за националните герои и колко значима е ролята им днес България да е свободна и независима страна. За това колко е важно и днес българите да следват техния път и да спазват принципите, по които те са се водили тогава. За стремежа, за жаждата, любовта към свободата, за обичта към хората и за най-важното - достойнството. „За Ботев, за падналите за Свободата на Отечеството! Вечна слава! Да живее България!“, завърши кметът Стефан Радев.

Церемонията завърши с поднасяне на венци и цветя пред паметника на Хаджи Димитър. В него се включиха сливенският градоначалник, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, областният управител Минчо Афузов, началникът на сливенския военен гарнизон полк. Любомир Вачев, директорът на Областна дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков, директори и представители на институции в града, на културни институти, на учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Цветя бяха поднесени от името на сливенските народни представители Десислава Танева и Мария Белова и от името на евродепутата Асим Адемов.

Официално 2 юни се отбелязва от 1901 година, когато на връх Вола – лобното място на Христо Ботев, присъстват живи Ботеви четници, да отдадат поклон пред подвига на поета-революционер. От тогава до сега Ботев е символ на българската свобода, а 2 юни - ден на будната национална памет и неподкупна съвест. По този повод днес българите в цялата страна днес обсипват с венци и цветя многобройните паметници и лобни места, славят паметта на героите с една обич – обичта към България и с един идеал – свободна и независима България.

Общоградското поклонение се организира от Община Сливен в партньорство с Центъра за подготовка на специалисти.

 

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев