ИЗЯВЕНИ УЧИТЕЛИ И ТВОРЦИ БЯХА НАГРАДЕНИ ЗА ПОСТИЖЕНИЯТА СИ С ОТЛИЧИЯ НА ОБЩИНА СЛИВЕН

...
23.05.2023 / 22:05

Сливен награди своите изявени учители и творци за приноса им в образованието и културата

 

Изявени учители и творци бяха наградени за постиженията си с отличия на Община Сливен на тържествена среща с концерт в зала „Сливен“. На 23 май вечерта „Върви, народе възродени“ прозвуча за уважавани от ученици и колеги училищни преподаватели, за талантливи автори, за екипите на утвърдени образователни и културни институции. Празничното събитие бе посветено на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. Негов домакин бе кметът Стефан Радев.

 

Днес празнуваме стремежа на България за духовно извисяване и културно развитие и аз съм щастлив, че Община Сливен може да отличи толкова изтъкнати учители и дейци на културата, заяви Радев в обръщение към присъстващите. „Убеден съм, че нашият народ е много богат със своята история, традиции и култура и ние с право се гордеем с тях. Наш дълг е да предаваме всичко това на поколенията след нас. Вие сте тези, които го правите и на които дължим това. Благодаря ви! Бъдете здрави, вдъхновени и благословени“, каза още кметът.

 

Кулминация на вечерта бе връчването на наградата на името на Аргира Жечкова - видна представителка на девическото образование в Сливен, основателка на благотворителното дружество „Майчина длъжност“. Председателят на обществената комисия Соня Келеведжиева обяви решението за тазгодишния й носител – главен учител Веселина Тонева, преподавател по български език и литература в ППМГ „Добри Чинтулов“ и общественик, с 35-годишен професионален опит в сферата на образованието. Диплом от кмета получиха и колегите й от различни училища в Сливен и общината, които бяха номинирани за престижната общинска награда: учителите Маргарита Гиргинова, Мирена Сергеева, Доби Иванова, Ани Димитрова, Весела Паскалева, Славея Иванова.

 

С Грамота на Община Сливен бяха отличени и топ-преподаватели, подготвили лауреати от национални олимпиади по различни предмети, някои от тях – и с международни изяви. За първи път през тази учебна година в Града под Сините камъни заваля „златен дъжд“, по думите на уважаван училищен директор, от толкова много ученически победи. Те бяха спечелени от възпитаници на ППМГ „Добри Чинтулов“, ПГПЗЕ „Захарий Стоянов“ и ПХГ „Дамян Дамянов“ благодарение на преподавателите си Катина Камбурова, Виолета Балтова, Цветалина Топракчиева, Иванка Гецова, Паулина Тихова, Силвия Павлова – Трънчева, Величка Ненчева, Теса Столз, Стефка Генчева, Таня Стоянова и Кети Маринова.

 

Таня Стоянова и Кети Маринова излязоха два пъти на сцената, тъй като получиха и наградата „Неофит Рилски“ на Министерството на образованието и науката. Тя бе връчена от началника на РУО- Сливен Кристияна Станкова. С „Неофит Рилски“ бяха удостоени още осем учители от ОУ „Д-р Иван Селимински“, ОУ „Юрий Гагарин“, ОУ „Д-р Петър Берон“ – с. Желю войвода, СУ „Константин Константинов“ и ОУ „Паисий Хилендарски“ – с. Тополчане. Изявени директори на детски градини в Сливен бяха удстоени с Грамота на Общината за приноса си в развитието на образованието: Ирина Дюлгерова, Красимира Милчева, Стефка Великова. Същата награда, но за принос в развитието на културата и обществения живот, бе отредена за Драматичния театър „Стефан Киров“, Държавния куклен театър и Регионалната библиотека „Сава Доброплодни“.

 

Сливен изказа признанието си и към утвърдени деятели на културата – творци на словото, четката, музиката и изследователи, за тяхната дългогодишна дейност и принос в различни области на изкуството и науката. Със Значка на Община Сливен бяха удостоени доц. Владимир Демирев, фолклорист и етнолог; Веселина Седларска, журналист и писател; Щилияна Василева, журналист и собственик на сайт за култура; Велин Динев, художник; Станка Иванова, хореограф; Ценка Маркова, библиотекар; Мария Райчева, актриса; музикантите Никола Николов и Тодор Маслинков.

 

Приятни вълнения на тържествената вечер предизвикаха и изпълненията на Сливенския симфоничен оркестър с хора и оркестъра на Ансамбъла за народни песни и танци „Сливен“ под диригентството на маестро Георги Андреев.

 

Уважение към големия празник и отличените учители и дейци на изкуството и културата изразиха с присъствието си народните представители Десислава Танева, Мария Белова и Татяна Султанова, председателят на Общинския съвет Димитър Митев, целият ръководен екип на Общината, зам. областният управител Антоний Андонов, съветници, директори на училища, преподаватели, близки и ученици на наградените.

 

Номинациите за наградите бяха излъчени от педагогически съвети, родители на ученици, творци и творчески организации и др.

 

Организатор на тържествената церемония бе Община Сливен.

 

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев