ФЕСТИВАЛЪТ НА ДЕТСКАТА КНИГА В СЛИВЕН ПРИКЛЮЧИ С МНОГО ЕМОЦИИ И НАГРАДИ

...
19.05.2023 / 14:45

От 10 до 12 май 2023 г., за двадесет и пета поредна година в Сливен се проведе най-приказния, най-усмихнатия, най-смисления детски празник в България – Националният фестивал на детската книга. Значима годишнина за един уникален форум, който пръв насочи вниманието към книгите за деца в България и към техните създатели в един труден за книжния сектор в страната период от края на 90-те години на миналия век и го поддържа и развива вече четвърт век като представя най-добрите постижения в света на детската литература. Организиран от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ в партньорство с Министерство на културата, Община Сливен, Областна администрация – Сливен, ДАБЧ, най-големите детски издателства и др. фестивалът се превърна в желан, обичан и нужен празник, който зарежда с оптимизъм и надежда, че хубавата детска книга ще продължи да бъде част от духовния свят на децата. обединявайки около идеите и посланията си една огромна общност от съмишленици от страната и чужбина.

 

Фестивалът премина под патронажа на Министерството на културата. Председател на Организационния комитет на фестивала бе кметът на община Сливен – Стефан Радев. Гост на част от проявите бе и г-жа Райна Манджукова – изпълнителен директор на ДАБЧ, партньор на фестивала.

 

Събитието се реализира с медийната подкрепа на БТА, БНР и БНТ.

 

Многобройните прояви на юбилейното издание на фестивала, останаха като неповторимо преживяване за многобройните гости и участници от страната и чужбина. В програмата на фестивала бяха включени: премиери на най-новите книги на писателите Марин Трошанов, Иван Раденков, Доника Ризова, Асен Сираков, Иванка Могилска, Петя Кокудева, Цвета Брестничка, Елена Павлова, Нели Маргаритова, Весела Фламбурари, Валери Манолов, Иво Сиромахов, Милен Хальов и на книгата „Ах тази Киткат“ на унгарския писател Карой Мехеш издадена в превод на български език от ИК“Хермес“ само дни преди фестивала; представяне на уникалния сборник „Искааам. Истории на пораснали деца“ с разкази на носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в категории „за цялостен принос“ и „автор“ за периода 2005-2022г., издаден с финансовата подкрепа на МК; Литературен маратон с писатели и издателства - гости на фестивала в десет от най-големите сливенски училища и детски градини; Връчване на Националната награда “Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване за 2023г.; Откриване на изложба и награждаване на отличените участници в Meждународния студентски конкурс за илюстрация „Из приказния свят на Константин Константинов”, посветен на 20 години от учредяване на наградата на името на писателя; майсторски класове по творческо писане и илюстрация; отчитане на резултатите от Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало” и XII-я Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои; изложба илюстрации Невена Ангелова; театрални представления; концерти; карнавално шествие и др.

 

Важен момент в програмата на 25-то издание на фестивала бе провеждането на кръгла маса с международно участие тази година на тема: „Феноменът Национален фестивал на детската книга - уникално креативно пространство за деца и творци.“ Бяха представени 20 доклада на участници /автори, издатели, литературни критици/ от България, Сърбия, Унгария, Гърция, Германия и Чехия, които са отпечатани в двуезичен сборник на български и английски език с финансовата подкрепа на Министерство на културата.

 

Акцент в програмата на фестивала и тази година бяха тенденциите в развитието на съвременната детска илюстрация. Бяха представени две изложби: Изложба – илюстрации от IV Международен студентски конкурс „Из приказния свят на Константин Константинов”, в който се включиха студенти от художествените академии от четири държави и Изложба – илюстрации на Невена Ангелова – носител на Националната награда „Константин Константинов”, категория „Илюстратор” за 2022г. Експонираната във фоайето на ДТ ”Ст.Киров” изложба с творбите на отличените участници в XII Националeн конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои в трите дни на фестивала е посетена от над 2000 деца от Сливен и организирани групи от страната.

 

И тази година централният площад и ларгото на града се превърнаха в улица на приказките. В трите фестивални дни на откритата сцена пред община Сливен бяха представени няколко спектакъла: „Кой е по-хитър” на ДКТ-Русе, „Оттук оттам” - на театър „Трио“, „Момче и вятър“ на ДКТ-Бургас и „Котаракът в/с чизми” на ДКТ - Ямбол.

 

Няколко бяха и концертите на открита сцена, в които се включиха над 150 талантливи малки певци, танцьори и уникалните музиканти от „Джуниър бенд“ -гр. Велико Търново. Като незабравим за публиката ще остане концертът „И мечтите си чудесни – да превърнем в песни!” с участието на най-добрите детски фолклорни състави на Сливен. Рекордният брой участници в концерта – над 250 деца, показаха, че в града под Сините камъни любовта към българския фолклор - приказки, легенди предания, към българските песни и танци, е жива и неугасваща.

 

25-то издание на Фестивала, със съдействието на водещи компютърни фирми, осигури пространство за срещи между изкуство, разказ и технологии, където чрез презентации и майсторски клас „Изкуството на детската илюстрация-към новите му изразни възможности“ се представиха иновациите свързващи печатния свят с дигиталната вселена.

 

За талантливите малки поети и писатели отличени в тазгодишния Национален литературен конкурс бяха организирани два майсторски класа по творческо писане „Граматика на фантазията”, в които се включиха над 50 участници от Сливен и страната.

 

В карнавалното дефиле с приказни герои, което по традиция се организира в късния следобед на втория ден от фестивала, се включиха над 700 участници: гвардейци от СУ “Хр. Ботев“-Айтос, четири мажоретни състава, деца от различни сливенски училища, деца и родители от детските градини, както и деца-гости на фестивала. Специално жури определи над 30 носители на наградите за най-оригинален карнавален костюм. Наградите бяха връчени на откритата сцена на площада пред общината

 

Тържественият концерт и церемонията по връчването на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване, която се определя като една от най-престижните литературни награди в България, се проведе на 11.05.2023г. в ДТ ”Ст. Киров”. Водещи на събитието бяха актьорите Елена Петрова и Симеон Владов. Наградите в различните категории бяха връчени: в категория “за цялостен принос“ – на художника Петър Станимировв от Силва Хачерян - директор на дирекция „Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности“ към Министерство на културата, в категория „автор” – на писателката Цвета Брестничка от кмета на община Сливен Стефан Радев, в категория „Илюстратор” на художника Кирил Златков от председателя на ОбС-Сливен Димитър Митев. За пета поредна година бе връчена награда на детското жури. Наградата на детското жури бе връчена на писателя Иво Сиромахов от Росица Петрова-Василева – директор на РБ ”Сава Доброплодни” и организатор на фестивала. За наградите в различните категории са постъпили над 65 номинации като наградите са присъдени след сериозна селекция. По повод юбилейното издание на фестивала, директорът на РБ „Сава Доброплодни” Росица Петрова-Василева връчи и награди за изключителен принос за организацията и провеждането на фестивала на: Луизина Савкова – началник отдел „Регионални дейности“ в МК и председател на Националното жури за определяне носителите на Националната награда „Константин Константинов“ в последните 10 години; Златина Пантелеева – директор на Националното училище за музикални и сценични изкуства „Проф. Панчо Владигеров" - гр. Бургас за активното й съдействие през годините за представяне на млади творци във фестивалната програма, Силвия Терзиева – художествен ръководител на балет „Барби“ – Сливен за 25-годишното сътрудничество и участие в програмите на всички издания на фестивала и Павлинка Бонева - преводач, представител на Българското самоуправление в Унгария за огромния й принос за приобщаване на унгарски библиотечни специалисти и автори към идеите на фестивала от 2002г. и до днес. По повод юбилея, Райна Манджукова-изпълнителен директор на ДАБЧ, връчи на директора на РБ “Сава Доброплодни“ – Росица Петрова-Василева почетен плакет за цялостния й принос и заслуги в развитието и популяризирането на българската детска книга и почетен плакет за РБ “Сава Доброплодни“ – за принос в популяризирането на българската детска книга и култура. Росица Петрова бе отличена и с почетен знак на град Сливен за приноса й в развитието на културния и обществен живот в града и съхраняване на историческата му памет.

 

През годините фестивалът стана сцена за изява на много млади дарования. Представители на поколенията малки и по-големи творци, станали част от историята на фестивала, бяха представени на сцената на тържествения концерт. В концерта се включиха над 70 млади певци, танцьори и музиканти - носители на призови места в международни и национални певчески, музикални и балетни конкурси. Изненада за присъстващите бе появата на сцената на композитора Стефан Диомов, който години наред подкрепя идеите на фестивала. В концерта взе участие и внукът на композитора, малкия Божидар Неделчев.

 

Над 60 деца и юноши бяха наградени за участието си в Националния литературен конкурс „От другата страна на вълшебното огледало” и XII Национален конкурс за изработване на театрални кукли на любими литературни герои на специална церемония в последния ден на фестивала. В двата конкурса се включиха нас 1000 деца от страната и от българските общности в чужбина, което е безспорен успех на фестивала.

 

И тази година организаторите на Националния фестивал на детската книга от Регионална библиотека „Сава Доброплодни“ - Сливен и техните партньори превърнаха в незабравим празник срещата на децата с най-добрите постижения в областта на българската детска литература и илюстрация и дадоха сцена на много млади дарования, които чрез словото и рисунките, чрез изработените кукли, чрез магията на песента и танца отправиха своите първи послания на творци. Над 8000 деца и тийнейджъри от Сливен и страната се включиха в различни прояви от фестивалната програма. Сред участниците и гостите на фестивала от България и чужбина бяха и студенти-участници в Международния конкурс за илюстрация, писатели, илюстратори, издатели, библиотекари, литературни критици, педагози и др. В тридневния празник се включиха и стотици родители и много доброволци.

 

За рекордния брой участници и гости многобройните прояви, включени във фестивалната програма, остават като неповторимо преживяване с вълнението от срещите, с творческото себераздаване, с новите идеи, и най-вече с искрената детска обич и вълнение.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев