МУЗИКАЛЕН СЛИВЕН ПРАЗНУВА

...
07.05.2023 / 17:28

С галаконцерт на сливенските симфоници бяха открити майските дни на културата „Сливенски огньове“

С празничен концерт Сливенският симфоничен оркестър отбеляза 90 години от своето създаване през май 1933 година, под името „Сливенска филхармония“, с 37 музиканти – от 11-ти пехотен полк с капелмайстор Петър Стратев и най-добрите ученици на човека-музикална институция – композиторът, цигулар, пианист и педагог Мишо Тодоров. Юбилеят на сливенските симфоници бе отпразнуван в присъствието на цялото ръководство на сливенското кметство и множество познати и заслужили за музикалната култура на Сливен лица – бивши оркестранти, диригенти, директори на оркестър и опера, още повече почитатели. Плакет на община Сливен по случай 90-тата годишнина на Сливенския симфоничен оркестър беше връчен на неговия директор Кремена Оксенкруг от кмета Стефан Радев. За дългогодишна дейност бе отличена Маргарита Атанасова, артистичен секретар на оркестъра, работила с него 45 години.

Концертът започна както подобава – с почит към Мишо Тодоров, съосновател и вдъхновител на оркестъра, оставил на този град цялата си любов, енергия и талант, цигулката и сърцето си. Неговата „Българска рапсодия“ беше изпълнена великолепно и вдъхновено от сливенските симфоници. Както се каза на предшестващата пресконференция, Българската рапсодия на Мишо Тодоов е сравнима с написаната през същата 1923 г. „Рапсодия Вардар“, с тази разлика, че нотният текст на Мишо Тодоров е за пиано, а оркестрацията е по-късно дело на Димитър Ненов. Дирижира я маестро Владимир Кираджиев, чието над 3-годишно творческо присъствие в Сливен е част от историята на симфоничния оркестър, работническата опера и учебния театър на Консерваторията в най-добите им години, под ръководството на също така заслужилия за музикалната култура на Сливен Сидер Сидеров. Маестро Кираджиев сподели, че е щастлив да пристигне от Виена в този важен за него град Сливен, при този важен за него оркестър, много от музикантите на който помни и познава. Щастлив е и от втория момент на почит на сливенските симфоници към друга една заслужила за музикалната култура на Сливен личност, като непрежалимия тенор Камен Чанев. Сливенският тенор, станал световна величина в оперното пеене! Трима млади негови следовници пяха в тази вечер оперни арии, които той е пял. Иля Сквирский, Кудайберген Абилдин и Анле Гоу са лауреатите на първия конкурс за млади тенори „Гласът на Камен“. Тримата прекрасни певци, бъдещи звезди на оперната сцена, останаха впечатлени от топлия прием на публиката, както впрочем и тя – от техните дарования. Аплодирани бяха сърдечно представените арии, дуети и терцети, от ария на Ленски от „Евгений Онегин“ на Чайковски и каватина на Фауст N 8 от операта „Фауст“ на Шарл Гуно до романса на Неморино Una furtiva lagrima. Подобно на тримата големи тенори Павароти, Карерас и Доминго, тримата млади тенори направиха бравурно съвместно изпълнение на канцонетата „О, соле мио“ и на бис – арията Nesun dorma от операта “Турандот“ на Джакомо Пучини. Концертът ще бъде повторен на 27 май в зала „България“, като част от програмата на 54-я международен фестивал „Софийски музикални седмици“.

Програмата на галаконцерта в Сливен бе умело подбрана, с подхождащи за случая акценти, от директорката на оркестъра Кремена Оксенкуг и със съдействието на маестро Кираджиев. Оркестърът юбиляр впечатли публиката с компактно и организирано музициране, професионално изпълнени сола и показа, че с всеки следващ концерт повдига своята класа. Празничният концерт отбеляза една от връхните точки на един успешен сезон, който продължава. По-важното е, че с предложената приятна програма от популярни симфонични и оперни произведения, гала концертът създаде празник. Създаде настроение. Умиление. Спомени. Усмивки. Дори мечти – за още по-доброто бъдеще на сливенските симфоници, които са музикалното лице на Сливен. Публиката пи по чаша вино преди концерта, а неговите стари и нови музиканти вдигнаха наздравица заслужено след поклона за своята 90-та годишнина – почетна възраст за един музикален ансамбъл, преживял превратностите на времето и достигнал до юбилея си с чест и достойнство. Честит празник, симфоници!

Щилияна ВАСИЛЕВА

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев