НОСИТЕЛИ НА НАЦИОНАЛНАТА НАГРАДА „КОНСТАНТИН КОНСТАНТИНОВ“ ЗА ПРИНОС В ДЕТСКОТО КНИГОИЗДАВАНЕ ЗА 2023Г.

...
10.05.2023 / 13:54

Днес, 10.05.2023г., на специална пресконференция в Регионална библиотека „Сава Доброплодни”-Сливен, журито за определяне на Националната награда „Константин Константинов“ за принос в детското книгоиздаване за 2023г. с председател – Луизина Савкова началник на отдел „Регионални дейности“ към в Министерство на културата, обяви носителите на наградата в различните категории: В категория „За цялостен принос“ – наградата се присъжда на Петър Станимиров, в категория „Автор“ – наградата се присъжда на Цвета Брестничка, в категория „Илюстратор“ – на художника Кирил Златков.

 

Националната награда „Константин Константинов“- за принос в книгоиздаването за деца е учредена през 2004г. от Министерство на културата, Национален център за книгата към МК, Регионална библиотека „Сава Доброплодни“- Сливен и Община Сливен. Връчва се на специална церемония в рамките на ежегодно провеждания през месец май в гр. Сливен Национален фестивал на детската книга. Наградата включва пластика, диплом и парична сума и се връчва в четири категории: голяма награда за цялостен принос и награди за: издателство, автор, илюстратор. Първият носител на наградата за цялостен принос е поетът Валери Петров, a за издателство – ИК ”ФЮТ”.

 

Категория “За цялостен принос”

 

ПЕТЪР СТАНИМИРОВ

 

ПЕТЪР СТАНИМИРОВ е известен български художник, издател и автор. Роден е на 12.11.1952г. в гр. София. Завършил е Приложна графика в НХА - София. От 1980 до 1990г. е художник на комикси в списание „Дъга“ и списание „Чуден свят“. От 1989 до 1994г. е съсобственик на ИК „Плеяда” за издаване на художествена литература, издания за деца, комикси и книги-игри. През 1995г. основава издателство „Мега”- специализирано в издаването на книги-игри. До 1998г. издава над 100 заглавия на най-добрите български автори в този жанр. От 2000 до 2011г. е арт директор в „Хемимонт Геймс - студио” и участва в създаването на редица компютърни игри.

 

Художник е на над 20 комикси. Илюстрирал е над 30 детски книги на съвременни български автори, както и книги и корици на книги на редица български и чужди автори за възрастни.

 

В периода 2014 - 2017г. създава 222 илюстрации за уникалната тетралогия „Пръстенът на нибелунга“ /текст Елена Павлова, издание на издателство Кибеа/.

 

Автор е и на четири детски книги. В съавторство с Марин Трошанов създават популярната поредица от детски книжки за Робота Чапек: „Роботът Чапек на планетата с трите слънца”, „Роботът Чапек и шпионската мисия на Пафуй Сянката” и „Роботът Чапек и лабиринта на сърдитото лигаво чудовище”. През 2018г. издава авторска комикс новела „Пръстенът на нибелунга“.

 

Участвал е в над 40 общи и самостоятелни изложби за илюстрация и комикс в България и чужбина.

 

Носител е на редица награди, между които: Национална награда „Константин Константинов” - за принос в детското книгоиздаване, категория „Илюстратор” /2012/; Награда за най-добър класически комикс - X Международен салон на комикса-Белград /2012/; Национална награда за принос в българския комикс „Александър Денков“ /2015/; Наградата „Перото“ в категория „Детска литература“ /2019/ и мн. други.

 

В последните 10 години Петър Станимиров активно подпомага инициативите на Националния фестивал на детската книга: съдейства за реализиране на художествени изложби и конкурси в рамките на фестивала, автор е на художествените решения на част от рекламните материали на ежегодните издания на форума, четири поредни години е член на журито на Международния студентски конкурс за илюстрация, ежегодно води творчески класове по илюстрация в рамките на фестивала, няколко години е бил член на Националното жури за определяне на носителите на Националната награда „Константин Константинов“.

 

Категория “Автор”

 

ЦВЕТА БРЕСТНИЧКА

 

Цвета Брестничка е родена през 1963г. в гр. Чирпан. Завършва Руска филология в СУ “Св. Климент Охридски”. Живее и работи в София. Председател е на Асоциация “Родители”. Един от учредителите на "Пълна къща" - Клуб на многодетните родители към Асоциация "Родители".

 

Автор е на една поетичната книга, на книгите за пътешествия: „Богове, маймуни, хора“/2013/, „Пътешествие надолу с главата“/2014/ и "В къщата на Пау Ама"/2019/ и на 14 книги с приказки в стихове за деца. През 2022г. издателство „ФЮТ“ издава детските й книги „Приказка за малката лопатка“/2022/, “Истории с крачета“/2022/ и “Меченцето Оги разглежда света“/2022/.

 

Носител е на награда „Перото“ в категория „Детска литература“ за книгата “Небивалици с буквите от А до Я“ (Издателство „Фют“, 2020г.).

 

Националната награда „Константин Константинов” за принос в детското книгоиздаване за 2023г., в категория „Автор” й се присъжда за книгата „Истории с крачета“ (Издание на ИК „ФЮТ“, 2022г.).

 

Категория “Илюстратор”

 

КИРИЛ ЗЛАТКОВ

 

Кирил Златков е роден през 1969г. във Варна. Той е художник, дипломиран в специалност „Графика” (МА) на НХА през 1996г. Изявява се е в различни области на визуалните изкуства – графика, живопис, плакат, стенопис, графичен дизайн, илюстрация, калиграфия и шрифт. Преподава шрифт и типография във Варненския свободен университет. Един от авторите е на инициативата "За българска кирилица". Има няколко самостоятелни изложби и много участия в различни общи експозиции, биеналета и триеналета в страната и по света. Работил е и в областта на рекламата като арт директор и творчески директор. Носител е на редица национални и международни награди за плакат, художествено оформление на книги и илюстрация.

 

През последните години фокус на дейността му са книгите.

 

Съвместно със Зорница Христова създава картинните книги "Когато искам да мълча" и "История за краля и дъжда".

 

Той е не само художник на книги за деца, а и изкусен оформител на корици на книги, комикси и др.

 

Сътрудничи с издателствата: „Точица“, „Жанет 45“, „Факел Експрес“, „Аквариус“, „Колибри“, „Лист“ и др.

 

Националната награда „Константин Константинов“ в категория „илюстратор“ за 2023г. получава за илюстрациите и художественото оформление на кн.“Мишките отиват на опера“ на Мария Донева (издание на ИК “Жанет 45“, 2022г.).

 

 

НАГРАДА НА ДЕТСКОТО ЖУРИ

 

За пета поредна година се присъжда и награда на детско жури в категория „Автор”. Детското жури определи за носител на наградата писателя Иво Сиромахов за книгата му „Приказно пътешествие” (издадена от ИК „Сиела“, 2022).

 

ИВО СИРОМАХОВ

 

Иво Сиромахов е роден на 29 декември 1971г. в гр.София. През 1990г. завършва Националната гимназия за древни езици и култури, а през 1996г. се дипломира в НАТФИЗ, специалност „Театрална режисура”. Работил е като режисьор в Малък градски театър „Зад канала“ и Театър „Българска армия“. От 2000г. е отговорен сценарист в предаването „Шоуто на Слави“, където се изявява и като водещ и актьор. През 2013г. участва като актьор в комедийното импровизационно шоу на BTV „Младост 5“. Пише книги и пиеси за възрастни.

 

Автор е и на книгите за деца: „Малки приказки”/2016/ и „Приказки от планината”/2018/, „12 принцеси“/2020/ и „Приказно пътешествие“/2022/.

 

Носител е на Наградата за дебют в областта на изкуствата“ (1995), Наградата за най-продавана книга „Цветето на Хеликон“ (2014), Наградата на Народна библиотека „Иван Вазов“ (Пловдив) – „Любим автор на Пловдив“ (2014г.) и Наградата „Златно перо“ за принос към българската култура и изкуство (2021г.).

 

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев