Д-р Рачков: Болницата в Сливен има съвременна апаратура за ранно откриване на рак на пикочния мехур

...
21.04.2023 / 09:49

Урологът д-р Димитър Рачков, информира, че ракът на пикочния мехур е много често срещано заболяване и ранната диагностика е много важна за пациентите. Той работи в Отделението по урология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен от началото на тази година.

 

Д-р Рачков, какви са впечатленията ви от сливенската областна болница, където практикувате от няколко месеца?

 

Впечатленията ми са много добри. Екипът в отделението е страхотен, съставен от професионалисти. Отношението към пациентите е добро и работата е на високо ниво. Освен това всеки понеделник и сряда следобед работя на кабинет в Медицинския център към болницата - „Г. Миркович“.

 

Наред с прегледите, които осъществявате в центъра и работата в отделението, имате ли възможност за провеждане на информационни кампании или безплатни прегледи за определени заболявания от вашата специалност?

 

Разбира се. Дори през идващия месец май обмисляме да направим кампания за превенция на карцином на пикочен мехур. През целия месец ще се провеждат безплатни прегледи и всеки, който има симптоми, може да дойде и да се прегледа. Допълнително ще съобщим как ще се извършва записването и какъв ще е графикът за прегледите.

 

Какви са симптомите при пациенти с рак на пикочния мехур?

 

Симптоматиката е оскъдна. В повечето случаи единственият симптом е появата на кръв в урината. Това състояние се нарича хематурия. Обикновено хематурията протича без болка, проявява се епизодично в определени моменти и след това изчезва. Хубавото е, че в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ има високоспециализирана апаратура за ранно откриване на карцином на пикочния мехур.

 

Често ли се среща карциномът на пикочния мехур?

 

 

Това е много често срещано заболяване и се нарежда на четвърто място след карцином на дебелото черво, на белия дроб и на простатната жлеза. Определено е по-често срещан при мъжете. С напредването на възрастта – над 60-65 години, рискът се увеличава многократно. Предразполагащи фактори са тютюнопушене и работа с различни химикали.

 

Какви са методите за диагностика ?

 

Има различни методи за диагностика на заболяването, но най-достъпният и лесен е провеждане на ехографско изследване на пикочния мехур. То трябва да бъде направено при добре изпълнен пикочен мехур, което пациентите трябва да знаят.

Има и други, по-специализирани методики за диагностика - компютърна аксиална томография, ядрено-магнитен резонанс, венозна урография и други, но най-точен и сигурен метод остава цистоскопията.

 

В Отделението по урология в болницата имаме възможност да правим NBI цистоскопия, който има много предимства пред обикновената цистоскопия. Това е метод, при който контрастът между нормалния епител и хипер васкуларизираната туморна тъкан се усилва чрез филтриране на двете дължини на вълната от бялата светлина, които се абсорбират от хемоглобина. Това е много специфично и ни дава възможност да визуализираме и да откриваме на съвсем ранен етап наличието на карцином.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев