НАП НАПОМНЯ – ОТСТЪПКАТА ОТ 5 % ВАЖИ ПРИ ОНЛАЙН ДЕКЛАРИРАНЕ ДО 31 МАРТ И ЗАПЛАЩАНЕ НА ДЪЛЖИМИЯ ДАНЪК

...
29.03.2023 / 11:42

Над 2 милиона лева са възстановени на сливналии, ползвали различни облекчения, съобщи Стефка Балтова – връзки с обществеността.

 

От офиса на НАП в Сливен напомнят, че до 31 март физическите лица могат да ползват отстъпката от 5%, но не повече от 500 лв. от данъка за довнасяне по годишната си данъчна декларация. За да се възползват от нея, гражданите трябва не само да подадат декларацията си по електронен път до 31 март, но и да платят данъка за довнасяне, намален с отстъпката до тази дата и да нямат подлежащи на принудително изпълнение публични задължения. Данъчните препоръчват на потребителите да проверят онлайн за наличието на стари задължения.

Близо 8 500 подоходни декларации вече са подадените в офиса на НАП в Сливен, като над 6 200 са изпратени електронно – с персонален идентификационен код (ПИК) на Агенцията или с електронен подпис. Продължава да расте процентът на избралите дистанционния начин за изпълнение на задължението за деклариране на доходите от миналата година и заплащане на съответния данък.

Същевременно от приходното ведомство в града са възстановили от началото на годината до момента повече от 2 милиона лева заради различни данъчни облекчения. Средствата са постъпили по сметките на над 3 200 жители на областта с право на данъчно облекчение, най-често за деца под 18-годишна възраст. Сред ползваните възможности за намаляване на дължимите данъци са още: ремонтни дейности в жилището, ползван ипотечен кредит от млади семейства, удостоверения за намалена работоспособност, сключена застраховка „Живот“ и др. Подадените документи с право на данъчни облекчения се обработват и разглеждат приоритетно, уточняват от териториалната дирекция на Агенцията.

Най-бързо и лесно декларирането и плащането на задълженията става през Портала за електронни услуги на НАП, достъпни с персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП безплатно, или с квалифициран електронен подпис (КЕП).

Потребителите могат да се възползват онлайн от предварително попълнената данъчна декларация. В нея са въведени данни за получените през 2022 година доходи от трудови правоотношения, граждански договори, доходи от наем – при отдаване на имот на юридически лица, доходи за получени субсидии от Държавен фонд „Земеделие“, данни за направените лични вноски за осигурителен стаж при пенсиониране, получени суми от наложени платежи от продажби в интернет и информация за продажба на моторни превозни средства, които са били собственост на декларатора по-малко от 12 месеца, както и данни за ползваните чрез работодател данъчни облекчения. Преди да потвърдят попълнената декларация е необходимо данъкоплатците да я прегледат внимателно, да я допълнят или коригират, ако това се налага, след което да я изпратят, съветват от НАП.

Срокът за декларирането на доходите и плащане на данъка за довнасяне тази година е 2 май 2023 г., защото 30 април е почивен ден. Освен по електронен път, данъчните декларации могат да се изпратят по пощата, да се подадат на място в офис на НАП или в някои пощенски станции, където директно ще бъде издаден входящ номер.

Информация за попълване и подаване на данъчни и осигурителни декларации и внасяне на суми към бюджета може да се получи от сайта на НАП - https://nra.bg/ или на телефони: 0700 18 700, 044/610 100, на цена, според по тарифата на телефонния оператор.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев