АКЦЕНТ ВЪРХУ ТЕАТРАЛНИЯ ПЛАКАТ ПРЕД ПРАГА НА СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ТЕАТЪРА

...
26.03.2023 / 13:58

Във фоайето на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ – изложба от театрални плакати от реализирани представления на Драматичния и Кукления театър в града. „Сливен, без преувеличение, може би е единственото място в България, където и двата театъра използват професионалисти за създаването на своите плакати.“ – Маргарита Дончева, плакатист

В навечерието на Международния ден на театъра 27 март, във фоайето на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ бе открита изложба на театралния плакат, посветена на празника. Изложбата представя театрални плакати на реализирани представления в двата държавни театъра в града – Драматичен и Куклен.

Артисти, режисьори, художници, почитатели на театъра и изобразителното изкуство дойдоха на откриването на изложбата, която след официалната част разгледаха с интерес. Тук беше и зам.-кметицата по културата и социалните дейности Пепа Чиликова.

За мястото на плаката в театралното изкуство говори кураторът на изложбата д-р Маргарита Дончева, художник плакатист. На първо място тя отбеляза, че за нея „Сливен, без преувеличение, може би е единственото място в България, където и двата театъра – и Драматичния, и Кукления, използват професионалисти за създаването на своите плакати. Това е наистина нещо уникално за България, - смята тя - тъй като в българския театър положението с подбирането на хора, които правят театралните плакати, е отчайващо. Самият театрален плакат е едно отделно изкуство. А масово се използват непрофесионалисти, рекламни агенции, които изобщо не постигат тази тежест и въздействие на визията, която се създава за театралната постановка.“

Маргарита Дончева е подбирала авторите, които участват в изложбата, по професионален критерий, от гледна точка на тяхното образование и дейност. Това са доц. д-р Георги Павлов, доц. д- Минко Атанасов, преподаватели в Художествената академия, Петя Запрянова, автор с много изложби и участия, Радослава Бор – автор, признат в България и в чужбина, където живее, д-р Маргарита Дончева, бивш преподавател в Художествената академия и в Художествената гимназия в Сливен, проф. Красимир Вълканов. „Тази селекция е субективна, но тя има своите обективни причини.“, заяви художничката.

Какво от изкуството на театралния плакат може да се види във фоайето на Драматичния театър? Държавният куклен театър в Сливен представя плакати от Международния фестивал на изкуствата „Магията на вятъра“, от постановките на „Трите прасенца“, „Имало едно време“, „Кралят елен“, „Малкото джудже“, „Свинарят“, „Принцесата и граховото зърно“, „Хей, Яцичек“ и други. Сливенският драматичен театър „Стефан Киров“ показва плакати от спектакли от последните години като „Бог“, „В полите на Витоша, „Дездемона“, „Козметика на врага“, „Паническа опера“, „Лазарица“, както и от по-стари представления, част от над 100-годишния летопис на театъра, като „Аризона или Пейзаж с ландроувър“, „Дулсинея Тобоска“, „Чудо“, „Полковникът птица“, „Лудият и монахинята“.

Маргарита Дончева поздрави директорките на двата театъра Радост Костова и Ефимия Павлова „за волята, силата и интелигентността, която проявяват в това трудно време, за да изберат професионалисти за работата по театралните плакати.“ „Проблемът не е толкова финансов. – каза тя. - Проблемът е да достигне до съзнанието на българските театрали, че има нужда театралният плакат да се признае като отделно изкуство, което подкрепя театъра в представянето му пред обществеността. Театралното представление свързва в себе си много изкуства, а театралният плакат допринася за общия културен продукт, който има своя уникален ефект на въздействие в обществото.“

Директорката на Драматичния театър на Сливен Радост Костова изрази задоволството си, че двата театъра – драматичен и куклен – много добре си партнират с творците - създатели на театрален плакат. „Това е нашето убеждение и нашата дан в подкрепа на плакатното изкуство. – каза тя и подчерта, че връзката е двупосочна. - Без нас театралният плакат няма да има това развитие и подкрепа, а без него ние няма да имаме визуално лице. Опитваме се да се подкрепяме взаимно.“ Според Радост Костова, няма трудни времена, когато има уважение и респект към творчеството и към отстояването на принципите и идеалите на Изкуството.

Поздравителен адрес до екипа на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ по случай Международния ден на театъра 27 март отправи кметът на Сливен Стефан Радев. Той честити на театралите празника и пожелава на всички творци много здраве, късмет, съзидание и устрем към високите постижения в изкуството.

Щ.В.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев