КРАСИВА ПРОЛЕТНА ИЗНЕНАДА В ЦИКЪЛА „МЛАДА ЕВРОПА“ НА СЛИВЕНСКИТЕ СИМФОНИЦИ

...
19.03.2023 / 14:33

В зала „Сливен“ дуетът Ива Маринова, цигулка и Стефан Симов, пиано представи едно забележително, високопрофесионално и блестящо изпълнение на една трудна програма.

Истински късмет имаше публиката, дошла в зала „Сливен“, въпреки вятъра и дъжда, за да чуе камерния концерт на младите музиканти Ива Маринова, цигулка и Стефан Симов, пиано. Защото тя чу наистина забележително, високопрофесионално и блестящо изпълнение на една трудна програма. Въпреки крехката възраст на изпълнителите, те показаха класа, понякога трудно постижима и за професионални артисти. И като прекрасен класически дует, и като филигранно подготвени индивидуални артисти!

Пролетната Соната N 5 на Бетовен, която е сериозно изпитание и за обиграните професионални музиканти, бе представена брилянтно. Пролетното мечтание продължи с Валса скерцо на Чайковски. Да не говорим за постигнатата звучност и автентична театралност на трудната за изпълнение българска музика на Парашкев Хаджиев и Панчо Владигеров. Те бяха изпълнени така блестящо, че дори у предубедения слушател да породят любов и гордост от българската музика, а тя да добие исконното си самоуважение и собствено достойнство. Точно в това е силата на изкуството. И точно с такова убедително изпълнение нейните послания стигат до адресата си, за да го трогнат и развълнуват.

Въпреки, че тя няма още 18 години, професионални музиканти с ръка на сърцето могат да нарекат Ива Маринова феноменална цигуларка, чиито изпълнения се отличават с красив звук, завидна интонация и прелестно вибрато. Тя постига един емоционален и рафиниран тон без изкуствен натиск, според специалистите – с изключително разпределение на лъка. Особено изразително бе изпълнението й на Пролетната соната на Бетовен – пробен камък за всеки професионалист. Стефан Симов показа себе си като прекрасен пианист и акомпаниатор, с чудесно чувство за музикална фраза. Той използва пъстра палитра от емоционални средства, подходящи за стила на всяко от изпълнените произведения. Младите музиканти сменяха стилове със завидно майсторство. На артистичната интерпретация на българските произведения от двамата солисти могат да завидят всички професионалисти.

Втората част на концертната програма задоволи претенциите на ценителите на българската класическа музика. Сюитата за цигулка и пиано на Парашкев Хаджиев бе много детайлно и артистично поднесена. Големият Панчо Владигеров бе представен с четири произведения, на финала с емблематичната рапсодия „Вардар“ във вариант за цигулка и пиано. Това впрочем е първият вариант на рапсодията, която е оркестрирана по-късно.

Ива Маринова и Стефан Симов се изявиха красноречиво като великолепно изграден дует, който нито е от вчера, нито е вчерашен. Техният мартенски концерт в Сливен е може би най-доброто от цикъла „Млада Европа“ на Сливенския симфоничен оркестър. Разбира се, без да подценяваме представянето на останалите млади музиканти в цикъла, последният четвърти концерт от който предстои на 30 март.

За тези, които искаха да чуят българска музика – това е нашият пролетен подарък, каза в края на концерта директорката на Симфоничния оркестър на Сливен Кремена Оксенкруг, която награди младите музиканти с цветя и хубави думи на благодарност. Публиката ги дари с искрени аплодисменти и одобрителни възгласи „Браво!“

Идеята сливенската музикална сцена да дава път на млади музикални таланти можем да оценим като изключително полезна – както за младите музиканти, така и за публиката. Едно постконцертно обобщение може да прозвучи така: Радост и гордост е за нашата музикална школа, че тези млади изпълнители са българи! Ива Маринова и Стефан Симов – техните имена тепърва ще добиват ореола на славата.

Щилияна Василева

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев