ХУДОЖЕСТВЕНА ГАЛЕРИЯ "ДИМИТЪР ДОБРОВИЧ" ПОЛУЧИ ОДОБРЕНИЕ ЗА ФИНАНСИРАНЕ ОТ ПРОЛЕТНАТА СЕСИЯ НА ОБЩИНСКИ ФОНД „КУЛТУРА“

...
18.03.2023 / 11:35

Тази година се навършват 100 години от рождението на един най-значимите съвременни български художници Генко Генков, чийто живот е силно свързан с нашия град Сливен. По този повод една от големите столични галерии ще организира мащабна ретроспективна изложба, посветена на живота и творчеството на автора – с любезното съдействие на Художествена галерия „Димитър Добрович“ – Сливен, притежаваща изключително ценна сбирка с емблематични негови творби. Галерията е договорила гостуването на тази изложба в град Сливен, поради изключителния интерес и пиетет към личността и творчеството на художника от страна на експерти, художници, колекционери и други ценители на съвременното българско изкуство. Освен организираното гостуване на експозицията, екипът на институцията подготвя съпътстваща програма от събития към нея – за деца и възрастни, включваща:

- Творчески ателиета за деца, запознаващи ги с особеностите в изкуството на Генко Генков.

Това би позволило на децата да бъдат културно активни, да имат достъп не само до консумация на култура, но също до творческо изразяване и създаване на културни продукти.

- Безплатни екскурзоводски турове с включени беседи по предварително изготвен график.

Замислената инициатива ще даде възможност на по-широка публика да се докосне и запознае с творчеството на художника.

- Лимитирана серия от сувенири, свързани с експозицията и творчеството на автора.

Тя ще включва картички, магнити и пъзели с емблематични произведения на известния художник, включени в изложбата, както и дипляни, разказващи за необикновения живот на Генко Генков и ярката диря, която оставя в историята на съвременната българска живопис.

- Прожекция на филм вдъхновен от художника Генко Генков

Генко Генков е носител на наградата за литература и изкуство Добри Чинтулов за 2000 г. Неговото творчество заслужава вниманието на сливенската общественост и не само.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев