СТЕФАН РАДЕВ: ПО-ВИСОКИТЕ ЦЕНИ СА В РЕЗУЛТАТ НА НЕСТАБИЛНОСТ И ПРОИНФЛАЦИОННИ РЕШЕНИЯ

...
10.03.2023 / 18:16

Основните причини за по-високите цени на стоки и услуги са инфлацията в цяла Европа и развития свят, както и нестабилността в управлението на страната, на което сме свидетели повече от две години, когато бяха взети доста проинфлационни решения. Това каза кметът Стефан Радев, помолен от журналисти да коментира ситуацията с високите цени и мерките на служебното правителство в тази посока.

 

Той подчерта, че когато една система е нестабилна и има турбуленции, не е възможно процесите да се прогнозират и търговците се презастраховат с по-високи цени.

 

„Ако се върнем към стабилност, това презастраховане, което се калкулира в цените на стоките и услугите, ще намалее, а от там и цените. Презастраховането идва от степента на нестабилност в системата, а несигурността и нестабилността водят до спекулативност на пазара. Истината е, че нестабилността струва пари и я заплащаме през цените, през по-високи разходи, които правим. Правителството може да наблюдава размера на надценките, да ги изсветлява и да ги показва.“, каза Стефан Радев.

 

Той смята, че всеки може да допринесе на индивидуално ниво като пазарува разумно, събира информация от повече места за цените и да понижи разходите си за пазаруване. „Да се насочваме към тези търговци, които слагат по-малка надценка, по-малка рискова премия“, каза още той.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев