СТЕФАН РАДЕВ: ИМЕТО НА ЛЕВСКИ НИ ПРАВИ ОТГОВОРНИ ДА ПРОДЪЛЖИМ НЕГОВОТО ДЕЛО И ДА ОТСТОЯВАМЕ БЪЛГАРСКИТЕ НАЦИОНАЛНИ ИНТЕРЕСИ

...
19.02.2023 / 15:11

Проявите в Сливен по повод 150-ата годишнина от трагичната гибел на Васил Левски продължиха и днес. На площада, носещ неговото име, жители и гости на града се стекоха на общоградската церемония, да отдадат почит пред един от най-свидните синове на България.

 

„Днешният ден е един от най-тъжните в историята ни. Народът ни губи най-свидния си син! Нашият светец, както го нарича Иван Вазов в едно от стихотворенията си. За него борбата за национална свобода във всичките й измерения, е била над всичко. Той се отказва от всичко лично в името на този идеал. Бори се за него до последния си дъх! За него свободата не е просто да имаме държава. Той е визионер, който преди повече от век и половина говори за чиста и свята република, за равенство между хората, за етническа толерантност, за върховенство на закона. Идеали, актуални и живи, и днес“, заяви в словото си за Дякона кметът Стефан Радев. Градоначалникът използва случая да благодари на всички граждани, които се включиха във вчерашното факелно шествие, което бе част от проявите в памет на Левски. „ Радвам се, че имаше толкова много млади хора сред факлоносците, което показва, че той не е просто портрет в класните стаи, а продължава да живее в нас. Името му се е превърнало в символ на безграничните възможности на човешкия дух. То ни прави отговорни да отдадем дължимото и да продължим неговото дело, неотклонно да отстояваме българските национални идеали, интереси, дух и история. Заради него! Дължим го на децата ни, дължим го на България!“, заяви още Стефан Радев.

 

Пред паметника на Дякона венци и цветя на признателност поднесоха сливенският градоначалник, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, началникът на военния гарнизон в Сливен полк. Любомир Вачев, представители на институциите, културните институти и учебните заведения от Сливен, военно-патриотични съюзи, исторически дружества и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на директора на Областна дирекция на МВР ст. комисар Димитър Величков и на началник на Регионално управление на образованието – Сливен Кристияна Станкова.

 

Общоградската церемония завърши със залп от пушки на почетния караул на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“.

 

Проявите в памет на Васил Левски в Сливен започнаха от вчера с панихида за Дякона и многолюдно факелно шествие.

 

Организатор е Община Сливен, в партньорство със Сливенска митрополия и Центъра за подготовка на специалисти.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев