НА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ БЕ ОТЧЕТЕНА ДЕЙНОСТТА НА ОБЛАСТНА АДМИНИСТРАЦИЯ ПРЕЗ 2022 Г.

...
16.02.2023 / 10:30

На пресконференция на 15 февруари ръководството на Областната администрация Сливен направи отчет за дейността на институцията през 2022 г. В нея взеха участие областният управител Минчо Афузов и неговият заместник Антоний Андонов.

 

В началото на пресконференцията областният управител коментира, че 2022 година е била доста напрегната и съпътствана с редица глобални предизвикателства и нестабилност във вътрешнополитически план. Той подчерта добрата приемственост в работата на Областна администрация Сливен, независимо от смяната на нейните ръководства, както и добрата екипност и приноса на заместник-областния управител Антоний Андонов при решаването на конкретни казуси - проблема с дървата за отопление в община Котел, вандализма в училището в село Пъдарево др.

 

В експозето си г-н Афузов направи кратко обобщение за дейността през 2022 г. на Областна администрацията в различните направления. И съобщи, че са предоставени 2 267 броя административни услуги, осъществен е предварителен контрол на общо 1037 броя и са разгледани общо 1101 броя решения на общинските съвети. През годината са издадени общо 690 броя актове за държавна собственост - за имоти под управление на Министерство на земеделието, Национална компания „Железопътна инфраструктура“ и други ведомства. Финализирани са 10 процедури по придобиване и разпореждане с имоти и вещи държавна собственост. Разгледани и придвижени са 66 предложения и сигнали на граждани, организации и омбудсмана, свързани с дейността на териториални звена на министерствата и други административни структури, както и с проблеми като незаконно строителство, лошо състояние на пътища, замърсяване на околната среда и др. Областният управител посочи още, че администрацията и нейното ръководство са се справили успешно с най-важната си отговорност - организирането и провеждането на парламентарните избори през месец октомври. Той припомни, че за целта са осъществени многобройни срещи с всички институции, ангажирани с изборния процес - общинските администрации, Районната избирателна комисия, Областната дирекция на МВР, ДАНС, районните полицейски управления, РД „Пожарна безопасност“, Пътна полиция, „Информационно обслужване“, Регионалното управление на образованието, горските стопанства и др. „Изборите в Сливенски избирателен район преминаха спокойно, без груби нарушения и излишно нагнетяване на напрежение“, обобщи областният управител.

 

В хода на пресконференцията той очерта и основните приоритети, върху които са били фокусирани усилията на ръководството на Областна администрация Сливен през 2022 година: осигуряването на проходимост на пътя за село Стара река през зимните месеци, ритмичната доставка на дърва за отопление на населението от планинската част на областта, обезпечаването на отоплителния сезон от страна на ТЕЦ – Сливен, възстановяването на уличните настилки след подмяната на тръби по водния проект на ВиК Сливен, почистването на няколко от най-проблемните речни корита и канали, облекчаване на процедурите по включване на нови абонати в електропреносната мрежа на EVN. Сред приоритетните задачи са били още: проблемът със скитащите по пътната мрежа безстопанствени домашни животни, подобряването на архитектурната и транспортна среда и достъпа за хора с увреждания, оказването на съдействие за бежанците от конфликта в Украйна, намирането на работещи решения по проблема с ранните бракове и отпадане от образователната система на деца от уязвимите групи, осигуряването на устойчиво продължение за проекта на УНИЦЕФ, предлагащ патронажни грижи за бременни и деца от 0 до 3-годишна възраст в региона. Г-н Афузов припомни и сериозната ситуация с големия пожар в района на полигон „Ново село“ в началото на ноември, когато успя да осигури два хеликоптера от авиобаза „Крумово“ за участие в гасенето.

 

По време на пресконференцията областният управител акцентира и върху осъществените инициативи за привличане на инвестиции в региона, сред които: организираната от Областна администрация среща на сливенски бизнесмени с министъра на иновациите и растежа Александър Пулев за представяне възможностите на Националния план за възстановяване и устойчивост и други програми за подкрепа на местния бизнес, презентирането на Сливен като логистичен, производствен и търговски център по време на срещата с генералния консул на Република Турция в Бургас, проведените разговори с потенциални инвеститори за Сливенските минерални бани, решаващото участие на Областна администрация в кампанията за запазване старинната сграда на ЖП гарата в Нова Загора. г-н Афузов припомни и ключовото си участие (като член Регионалния съвет за развитие) при включването на 4 важни за региона обекта в Интегрираната териториална стратегия на Югоизточен район: изграждането на четирилентов път Сливен – Ямбол, създаването на индустриален парк „Източна Тракия“, пътната връзка на гр. Кермен с автомагистрала „Тракия“, рехабилитацията на ЖП линията Казанлък – Сливен – Зимница.

 

В края на експозето си областният управител маркира и участието на ръководената от него администрация в обществения живот на региона, илюстрирайки това с няколко осъществени инициативи: забележителното гостуване в Сливен на четиримата видни български интелектуалци проф. д-р Иван Гранитски, проф. д-р Станислав Станилов, проф. д-р Стоян Райчевски и писателя Христо Славов и срещите им с ученици от профилираните гимназии и със сливенската общественост, обявения от Областна администрация конкурс за послание, което да бъде вградено в постамента на Пилон „Рожен“, първата Годишна среща на ръководителите на държавни институции, местни власти и културни институти от област Сливен.

 

На пресконференцията сливенските журналисти проявиха интерес към съдбата на сградите и терена на бившата Белодробна болница и състоялата се днес, по инициатива РИОСВ – Стара Загора, среща в Областна администрация с ресорните заместник-кметовете на четирите общини от област Сливен по проблемите на нерегламентираните сметища. Медиите настояха и за коментар на областния управител по направено по-рано днес изявление от кмета Стефан Радев относно изготвянето на екшън план за завършване на проекта за водния цикъл на град Сливен. В отговор г-н Афузов посочи, че времето за екшън план е минало доста отдавна и че проблемите на проекта са започнали още при проектирането, при избора на изпълнител и при контрола. Той изрази опасенията си, че завършването на проекта действително е под въпрос. И подчерта, че в момента текат интензивни разговори с ВиК холдинга и министерствата за намирането на изход от създалата се ситуация. Друга серия от въпроси бяха свързани с участието на г-н Афузов в политиката и евентуално – в изборите за кмет през октомври. В края на пресконференцията областният управител коментира обстойно тежката ситуация с неравнопоставеното субсидиране на българските фермери и произтичащите от това последствия за бизнеса, за потребителите и за държавата като цяло.

 

Областна администрация Сливен

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев