ОБЛАСТНАТА АДМИНИСТРАЦИЯ СЕ ВКЛЮЧИ В НАЦИОНАЛНА УЧЕНИЧЕСКА КОНФЕРЕНЦИЯ ЗА ВАСИЛ ЛЕВСКИ

...
05.02.2023 / 08:50

Заместник областният управител на област Сливен Антоний Андонов бе гост на провеждащата се в град Котел двудневна национална ученическа конференция под надслов "Васил Левски - вулкан от човечност".

 

Конференцията, посветена на 150-та годишнина от гибелта на Апостола, се организира от СУ "Георги Стойков Раковски - гр. Котел със съдействието на Регионалното управление на образованието в Сливен и представя 50 видео проекта на ученици от цялата страна. Научен консултант на форума и председател на журито, което оценява ученическите клипове и филми, е проф. Пламен Митев, преподавател в СУ "Климент Охридски". В журито влизат още Силвия Калпакова и Христина Маркова от Управителния съвет на Общобългарски комитет "Васил Левски" и д-р Кристиана Добрева - Станкова – началник на Регионално управление на образованието в Сливен. Сред гостите на конференцията бяха още журналистката Велислава Дърева, която представи филма си за Левски "Когато Дякона срещна Апостола", ръководителите на ученическите екипи от страната, както и кметът на община Котел Коста Каранашев.

 

В приветствието си към участниците в конференцията заместник-областният управител изтъкна важността на подобни срещи, вдъхновяващи младите хора да задълбочават познанията си за великите личности на България. Той изрази своята убеденост, че светли фигури като Апостола не могат да бъдат подвластни на конюнктурни историко-политически преоценки. „Скъпи ученици, с вашите занимания, с вашите проучвания за българската история и националните ни герои, вие създавате така нужния имунитет и надполитическо единение на българското общество! Продължавайте да обогатявате, но и да селектирате, през призмата на вашия опит и критичен поглед, информацията, която достига до вас. Вярвам дълбоко във вашата мъдрост, ум и интелект на български младежи от XXI век. Убеден съм и съм спокоен, че родината ни ще бъде в едни по-здрави, по-можещи и по-сигурни ръце“, каза в обръщението си към учениците Антоний Андонов.

 

„Присъствието на Областна администрация на този уникален ученически форум е знак за безрезервната ни институционална подкрепа към родолюбивите начинания на младите хора“, коментира след участието си в откриването на конференцията той.

 

Поздравителен адрес до националната ученическа конференция бе изпратен и от областния управител на област Сливен Минчо Афузов. „Скъпи учители и ученици, бих желал да ви благодаря за усилията, усърдието и въображението, които сте вложили във вашите уникални видео творби, посветени на най-удивителната, необозрима, неоспорима и свята личност в българската история - Васил Левски. В чистия, неподвластен на хули и съмнения образ на Апостола се оглежда най-важното и най-ценното от българския характер - непоколебимост по избрания път, твърдост в изпитанията и изкушенията, храброст в делата и пред смъртта, жертвеност за правдата и свободата, човеколюбие, надхвърлящо всяка граница и предразсъдък, честност и чистосърдечие, нетърпящи фалш, несправедливост и лъжа. Образът на Левски е отпечатан завинаги в нашата национална и човешка памет, в нашия български код. Неговата мяра за подвиг, доблест, родолюбие, честност и човещина е неотменимо втъкана в нравствените ни гени на българи. И се проектира в съкровеното съзнание на всяко следващо българско поколение. С участието си в днешната конференция всички вие доказвате, че делото и мярата на Апостола са живи, неизкореними и вълнуващи, дори когато не се струва, че живеем в тежки, разделни и превратни времена. Пожелавам ви все така да браните и отстоявате Българското, да носите България и Левски в сърцата си, завинаги и навсякъде“, се казва в посланието на областния управител към младите хора.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев