АКТРИСАТА ОТ СЛИВЕНСКИЯ ТЕАТЪР МАРИЯ МАНОЛОВА С НОМИНАЦИЯ ЗА „ИКАР“ ЗА ДЕБЮТ

...
02.02.2023 / 14:35

Номинацията е за ролята на Емилия в спектакъла на Сливенския драматичен театър „Стефан Киров“ „Дездемона“, по пиесата на съвременната американска драматуржка Пола Вогъл, с режисьор Петър Денчев

Актрисата Мария Манолова от Сливенския драматичен театър е с номинация за „Икар“ за дебют. Номинацията за големите награди „Икар“ на Съюза на артистите в България младата актриса получи за ролята си на Емилия в спектакъла „Дездемона“ от Пола Вогъл с режисьор Петър Денчев. Новината съобщи директорката на театъра Радост Костова.

Мария Манолова беше поканена в екипа на Сливенския драматичен театър миналия творчески сезон, когато беше само на 23 години, току-що завършила НАТФИЗ. В Националната театрална академия тя се е обучавала четири години в класа на проф. Пламен Марков, с асистенти Калин Ангелов и Анастасия Лютова.

Когато професорът й Пламен Марков научил, че Мария е поканена в Сливен, откъдето впрочем започва и неговия театрален възход, Пламен Марков й предрекъл, че този театър ще й бъде на късмет. Пожелал й да върви успешно нагоре, към върховете на театралното изкуство. Предсказанието и пожеланията на нейния професор вече се сбъдват, за радост на младата актриса и целия екип на Сливенския театър, на който тя е много благодарна за подкрепата.

Мария Манолова имаше късмет да получи роля в „Дездемона“ – една провокативна пиеса за мястото на жената в днешния свят, която бе поставена за пръв път в България на сливенска сцена. За тази своя първа сериозна роля на професионалната сцена актрисата каза: „Още при първото четене на пиесата, харесах моята героиня - Емилия и тайничко се надявах режисьорът да ме разпредели в нея. Емилия е от онези жени, които не познават любовта по онзи начин, по който всяка жена копнее. Тя е като огледало на желанията на мъжа си. Първосигнална и автентична в изказа си. Защитава моралните си ценности и вярвания до кръв. При нея всичко е на живот и смърт! Това ми харесва. Крайна е. Няма баланс. Все черти и поведения, които са ми любопитни и за изследване, и за игра.“

На фона на сблъсъка между моралните ценности и виждания на трите героини Дездемона, Биянка и Емилия, в подчертано актьорско представление, безспорно талантливата млада актриса успя да изгради убедително един плътен образ на своята Емилия, с тънък усет за характера на героинята и с нейна собствена палитра от емоции, подплатени с еманципиран хумор.

Вярваме, че изгряващата щастлива звезда на младата Мария Манолова ще засвети все по-силно и със свой собствен блясък на театралния небосклон.

Щилияна ВАСИЛЕВА

Още снимки от новината

...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев