СТЕФАН РАДЕВ: ЖАЛКО Е, КОГАТО ПОЛИТИЦИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАТ ОТ ФАЛШИВИ НОВИНИ

...
31.01.2023 / 14:36

На брифинг за медиите кметът на община Сливен Стефан Радев отговори на различни журналистически въпроси за дейността на Общината. Някои от тях засегнаха теми, предизвикали дискусии през последните дни.

 

Ето част от коментарите на градоначалника в отговор на питанията:

 

- Кажете все пак: плащала ли е Общината по 300 000 лева годишно за охрана на новата Пречиствателната станция за питейни води?

 

- Изненадан съм, че възникна тази тема. Общината никога не е плащала и не плаща за охраната. Това е обект на МРРБ /на държавата/. Тук е по-важен въпросът за фалшивите новини и той сигурно все повече ще се поставя не само на българско, но и на европейско ниво. Ще бъде проблем за хората по принцип. Разбира се, читателите няма как да са в детайла на всеки проблем, който се поставя, и няма как бързо и лесно да разграничават фалшивите новини. Жалко е обаче, когато политици се възползват от фалшиви новини и самите те ги интерпретират. Тогава имаме много по-сериозен проблем.

 

- Новите фактури за тока излязоха. Ще се справи ли Общината със завишените цени?

 

- Определено не е малък въпросът с цените на енергоносителите, не само на ел.енергията, но и с всичко останало. До момента не сме позволили да се усети проблем заради това в нито една от дейностите на общината, да бъде ограничена или съкратена дейност заради повишаващите се цени и мисля, че и занапред ще е така. Традиционно плащахме около 1 милион, сега – около 2,5 милиона лева, каквито бяха и прогнозите ни.

 

- Имате ли информация какво е развитието на идеята ви за изграждане на 4-лентов път от Сливен до Ямбол:

 

- Последната информация е от времето на COVID-пандемията. От Агенция „Пътна инфраструктура“ казаха тогава, че има три алтернативни варианта за изграждане и се спират на единия от тях - втория. Нямам информация от там нататък да са извършвани някакви действия.

 

Скоро получихме писмо от една компания, на която е възложено проектиране на възела на магистрала „Тракия“ с Кермен, от където искат изходни данни за комуникации. Това беше другият проект, за който говорихме с МРРБ. Настояваме тези обекти да се случат.

 

- Стария бряст беше вкаран в политическа употреба. В национален ефир бившият премиер на България сравни неговото състояние с управлението на ГЕРБ досега. Как ще коментирате?

 

- Не виждам как да коментирам думи на бившия министър - председател. По-скоро - с недоумение, ако наистина е казал такова неща. Много сме говорили по темата за Стария бряст. Ще цитирам една оценка на РИОСВ: сигурно няма дърво в България, за което да са положени повече усилия и да са вложени повече средства в удължаването на неговия живот.

 

- Докъде стигна преписката с Националния институт за недвижимото културно наследство, тъй като Общината имаше решение да направи конкурс за дървото?

 

- Съгласувани са условията на конкурса с НИНКН. Припомням, ние казахме, че общината ще финансира това, което се избере като продукт, без да се опитваме да се налагаме за това какво трябва да бъде. Искаме максимален брой граждани и проектанти, които да предложат различни идеи, и хора, които имат отношение към екологията и културата изобщо. Общината ще го финансира. Що се отнася до това какво да бъде, дали да останат издънките, пак казвам – това е решение на този широк съвет, който създадохме.

 

А това дали е в регистъра на вековните дървета едно дърво, по никакъв начин не се отразява на съдбата му дали е живо, или се случва нещо друго с него. Компетентността е на РИОСВ и преценката е тяхна дали едно дърво да присъства в регистъра.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев