КМЕТЪТ НА СЛИВЕН ПРЕДЛАГА СРЕДСТВАТА ЗА СДРУЖЕНИЯТА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ НА 1 МИЛИОН ЛЕВА

...
25.01.2023 / 16:28

Три допълнителни точки предстои да влязат в дневния ред на утрешната и първа за тази година редовна сесия на местния парламент в Сливен. Това обяви днес председателят Димитър Митев на обичайната си пресконференция пред журналисти. Така точките ще станат общо 46. Първата допълнителна е внесеното от кмета Стефан Радев предложение за увеличаване на сумата за енергийното обследване на жилищните сгради. Досега гласуваната от местния парламент сума беше в размер на 300 хил. лв. С оглед на големия интерес от страна на сдруженията на собствениците кметът предлага тя да бъде увеличена на 1 млн. лв. Така всички сдружения, които искат да кандидатстват по програмата за саниране, ще имат възможност да се възползват от общинската финансова подкрепа. Кметът предлага и удължаване на крайния срок за подаване на заявления за общинската помощ, който от 27 януари да се удължи до 3 февруари. По отношение на втората допълнителна точка председателят Митев посочи, че тя касае промяна в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги и предоставяни права на територията на община Сливен. Той поясни, че става въпрос за текстове от Наредбата, които не съответстват на сега действащия Закон за местните данъци и такси и Кодекса за международно частно право и се налага да бъдат премахнати. Третото допълнително предложение е за тръжна процедура.

 

На сесията утре общинските съветници ще решават още за промяна на сумата на поетия от Общината дългосрочен дълг през 2019 г. по проект, свързан с туризма и подобряване на културната и историческа инфраструктура. Той касае основно ремонт на пътническата въжена линия и на няколко къщи-музеи в Сливен. Причината, по думите на Митев, е недостиг на планираните средства за строително-монтажни работи на някои от обектите, вследствие на високата инфлация. Допълнителните разходи налагат увеличение на сумата на общинския дълг от 3 млн. на 4, 6 млн. лв. Той подчерта, че условията по договора за дългосрочен заем остават същите.

 

Предстои да бъде гласувано и предложение Общината да кандидатства с проект за модернизация на образователната среда в ОУ „Димитър Петров“ в Сливен. Процедурата е по Националния план за възстановяване и устойчивост.

 

Ще бъдат гласувани още отчетите за дейността на местния парламент и постоянните му комисии за второто полугодие на 2022 г., а също и за дейността на Комисията по стипендии за изминалата година.

 

Годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, както и утвърждаване на списък на общинските жилища по предназначение за 2023 г., също попадат сред точките в утрешния дневен ред. Общият брой на общинските жилища е 449. От тях са предвидени 195 за предоставяне под наем, 183 - за продажба, ведомствени – 54 и резервни – 17.

 

На заседанието ще бъде гласувано и упълномощаване на представител на Община Сливен в извънредно заседание на Асоциацията по водоснабдяване и канализация на обособена територия, обслужвана от „ВиК-Сливен“.

 

В днешната пресконференция се включиха един от зам.председателите на Общинския съвет Соня Келеведжиева и председателят на Постоянната комисия по общинска собственост и местно самоуправление Керанка Стамова.

 

Сесията е насрочена за 9 ч. на 26 януари в зала „Май“.

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев