СТЕФАН РАДЕВ: ДНЕС ИМАМЕ ДЪЛГ ПРЕД ВСИЧКИ, КОИТО ПОСВЕТИХА И ОТДАДОХА ЖИВОТА СИ ЗА СВОБОДАТА НА СЛИВЕН

...
17.01.2023 / 13:50

Граждани, общественици, организации и ученици се стекоха днес на площад „17 януари“ в сливенския кв. „Клуцохор“. Поводът бе общоградският ритуал-поклонение за отбелязване на 145-годишнината от Освобождението на Сливен от османско иго.

 

В словото си за една от най-паметните и преломни дати в историята на града кметът Стефан Радев подчерта, че тя олицетворява свободата на духа, жаждата и усилията на плеядата от знайни и незнайни герои, които с перо и оръжие в ръка са воювали днес жителите на Града под Сините камъни да се наричат свободни. Той посочи още, че сливналии имат много основания да се гордеят, защото техните предци са били в авангарда на всички етапи на Национално-освободителната борба. Не само за Сливен, а за цяла България.

 

„Нека помним, че днешната свобода не е дошла даром. Много свидни синове на нашия град са посветили и дали живота си за Свободата. Пред всички тях имаме дълг. Да пазим и почитаме паметта им! Имаме дълг и към поколенията след нас. Да им оставим един свободен и проспериращ град. Град, в който хората искат, но и намират смисъл и причина да остават, да живеят, да се развиват, да създават семейства и на свой ред да учат децата си на любов към Родината. Поклон пред паметта на всички онези, които посветиха и дадоха живота си за нашата Свобода! Да живее Сливен, да живее България!“, завърши кметът.

 

Заупокойна молитва в памет на загиналите и благодарствен молебен по повод освобождението отслужиха свещеници от сливенския Храм „Св. Николай Мирликийски Чудотворец“.

 

Към края на събитието залп от пушки на почетния караул на Регионален клуб „Хаджи Димитър“ при Национално дружество „Традиция“, огласи сливенския квартал.

 

Ритуалът завърши с поднасяне на венци и цветя пред морената на площада в памет на героите, отдали живота си за Освобождението на Града под Сините камъни. Своята почит отдадоха кметът Стефан Радев, народните представители Мария Белова и Климент Шопов, председателят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев и общински съветници, зам.областният управител Антоний Андонов, директорът на ОД на МВР ст. комисар Димитър Величков, културните институти и учебни заведения от град Сливен, военно-патриотични съюзи и граждански сдружения, политически партии, организации, граждани. Венци и цветя бяха поднесени от името на Негово Високопреосвещенство Сливенския митрополит Иоаникий, на командира на Център за подготовка на специалисти – Сливен полк. Любомир Вачев, народните представители Десислава Танева и Татяна Султанова и от името на началника на Регионално управление на образованието – Сливен Кристияна Станкова.

 

Проявата се организира от Община Сливен, съвместно със Светата Сливенска митрополия и Център за подготовка на специалисти.

Още снимки от новината

...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...
...

 

 
 
comments powered by Disqus
 

Copyright © 2008-2024 Аве Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев